Galériával

2022.06.26. 07:00

Sírkövet állítottak Kovács József, hősi halottnak a kecskeméti Szentháromság temetőben

A II. világháborúban elesett – Dunapatajon született – Kovács József szakaszvezető pilóta sírját szombaton szentelték fel a kecskeméti Szentháromság temetőben. A sír felkutatását, rendbetételét vitéz Béni Tibor nemzetőr, a Történelmi Vitézi Rend tagja és párja, vitéz Villám Ildikó kezdeményezte és valósította meg.

Sebestyén Hajnalka

A síremlék avatása közös koszorúzással zárult. Fotó: Sebestyén Hajnalka

A hősi halott előtti képzeletbeli főhajtás ünnepi ceremónia keretében történt meg a Szentháromság temetőben. A családi indítattásból indult kutatás eredménye, hogy 78 év után méltó sírkövet kapott a lezuhant pilóta. Vitéz Béni Tibor és vitéz Villám Ildikó nagybátyja, Villám Mihály történetének kutatása közben ismerték meg a vele együtt hősi halált halt dunapataji katona életét.

A megemlékezéssel egybekötött sírszentelésen részt vett Béni Tibor és Villám Ildikó, valamint a Történelmi Vitézi Rend, a Gróf Batthyány Lajos Nemzetőr Szövetség, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület helyi szervezete, valamint a helyi toborzó iroda. A hangulatot egy szavalat és zene tett meghittebbé. 

Béni Tibor és Beke László lelkész idézte fel a hősi halált halt katona életét.  Kovács József szakaszvezető 1919. június 7-én született Dunapatajon. A pilóta – Villám Ildikó nagybátyjával, – Villám Mihállyal együtt szolgált a II. világháborúban, és 1944 októberében együt haltak hősi halált. Kovács József hívóneve Rudi volt. 

Hármas rajban Budaőrsről szálltak fel az Me-210-es kétszemélyes repülővel, mellyel Kecskemétet védték a Kiskunfélegyháza felől támadó szovjet páncélosoktól. A Tigris Gyorsbombázó században szolgáltak. Találatot kapott a repülőgépük, Mihály még ki tudott ugrani, de József a repülővel együtt robbant fel. Mihály számára kiemelten fontos volt a hadművelet, hiszen kecskeméti lévén, saját családját és otthonukat is nagyon féltette. Az ejtőernyője sajnos az alacsony magasság miatt nem tudott kinyílni, így szörnyethalt. Saját szőlőjükben találtak rá. Az édesapa és a kisebb fiú, István temette el Mihályt és Kovács Józsefet a szőlőben, később helyezték át a testeket a kecskeméti temetőkbe. 

Több procedúra után lett végső nyughelye Villám Mihálynak a kecskeméti református temetőben, Kovács József azonban tömegsírba került a kecskeméti Szentháromság-temetőben. 2021 szeptemberben emléktáblát avattak Mihály tiszteletére a kecskeméti Zápor utcában, aki idén ünnepelné 100. születésnapját. Egykoron ezen a részen éltek.

Kovács József sírját hosszasan kereste Béni Tibor és Villám Ildikó. Tiszteletük jeléül a tömegsír rá eső részét még tavaly nyáron rendbe tették, sírkövet készítettek számára, melyet most szombaton avattak fel. 

Beke László lelkész, tanár hangsúlyozta Béni Tibor és Villám Ildikó elhivatottságát. Olyan embernek, hősnek állítottak méltó emléket, mely a mai fiataloknak is lehet példaképe. 

Vitéz Tiszavölgyi István, a Történelmi Vitézi Rend vezetője az ünnepségen bejelentette a vitézi székkel egyeztetve a következő vitézi avatáson posztumusz díjat adományoznak a hősi halált halt Kovács Józsefnek. 

Az ünnepségen néhány civil személy is részt vett, többek között Horváth Lászlóné, a kecskeméti Béke Általános Iskola pedagógusa, aki egykoron 35 évig Dunapatajon élt. Elmondta, bár nem ismerte a hősi halottat, de nagyon megható és kedves gesztus Béni Tiboroktól, hogy ennyi év után is fontosnak tartották a méltó megemlékezést a katonáról. A település nevében mondott számukra köszönetet a sír felkutatásáért, és a sírkő elkészítéséért. 

A síremlék avatása közös koszorúzással zárult.  A helyszínen egy mini tárlatot is bemutattak a hősök életét megidézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában