Vitéz Villám Mihály / galériával

2021.09.12. 13:26

Emléktáblát avattak a hős repülő tizedes tiszteletére Kecskeméten

Vitéz Villám Mihály repülő tizedes tiszteletére avattak emléktáblát vasárnap délelőtt Kecskeméten, a Zápor utcában. Az emléktáblát a hős rokona, vitéz Villám Ildikó és párja, vitéz Béni Tibor állíttatta mintegy 10 évig tartó küzdelem után.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Villám Mihály a Magyar Királyi Honvéd Légierő 102/2-es Gyorsbombázó Századának lövészeként 1944. október 30-án, az utolsó bevetése során halt hősi halált a haza védelmében, 22 évesen. Önkéntesen vonult be a hadseregbe és Messerschmitt 210-es gyorsbombázóra képezték ki, ahol rádiós lövész beosztásban szolgált.

Katonai pályafutásával kapcsolatban ismeretes, hogy a háborúban többször megsebesült, Horthy Miklóstól megkapta helytállásáért a Vitézi Érdemérem ezüst fokozatát. A magyar Alföldön 1944 őszén már súlyos harcok dúltak. A szovjetek szinte megállíthatatlanul törtek előre.

Villám Mihály halálának napján a harcok már Kecskemét térségében zajlottak, a gyorsbombázó század október 30-án Kiskunfélegyháza dél bejáratánál támadott zuhanóbombázásban sikerrel, de támadás közben találat érte őket. Kovács szakaszvezető, a repülőgép pilótája utasítására Villám Mihály elhagyta a lángoló gépet, de a kis magasság miatt ernyője nem nyílt ki és szörnyethalt, a gép a Villám család szomszédjának telkén zuhant le – a fiatal hőst szinte ott érte a halál, ahol megszületett és élt.

A szomszédok értesítették a családot, amikor a halott fiút felismerték. Az apa és a testvér rohant a helyszínre és a közeledő front miatt a területen, kézzel ásták ki fiuk jeltelen sírját.

Villám Mihályt kétszer temették újra, a közelmúltban immár hősi sírrá minősítették a kecskeméti Református temetőben található nyughelyét.

Nagytiszteletű Beke László lelkész és Villám Ildikó leleplezte a Turi Török Tibor által készített emléktáblát, majd Beke László emlékező beszédet mondott, melyben visszatekintett a hős életére, tetteire és bátorságát méltatta.

A szervezők mellett a Történelmi Vitézi Rend, a Gróf Batthyány Lajos Nemzetőr Szövetség, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattól dr. Mák Kornél alelnök, a Kecskeméti Önkormányzattól dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, önkormányzati képviselők, a kecskeméti katonai toborzóiroda képviselője és a Mi Hazánk Mozgalom küldöttjei helyezték el az emlékezés koszorúit. A koszorúzás alatt Cseh István Prima-díjas zeneszerző erre az alkalomra, a hős emlékére írt epikus zenéje szólt. A szervezők a helyszínen második világháborús katonai relikviákat is kiállítottak, köztük azt a Messerchmitt 210 makettet is, melyet Villám Mihály fivére öntött a lezuhant repülőgép testéből származó anyagból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában