Újratervezés

2022.06.09. 16:25

A lakók tiltakozása miatt nem épül meg az új bölcsőde Kecskeméten, a Bajza utcában

A lakók demonstrálása miatt úgy döntött a kecskeméti önkormányzat, hogy nem építi meg a négy csoportszobás, 56 férőhelyes bölcsődét a Bajza József utca–Aranyforint utca találkozásánál lévő önkormányzati telken. Az is kiderült, mi lesz a beruházásra elnyert pénz sorsa.

Horváth Péter

Május elején a környék lakói lakossági fórumon tiltakoztak a tervezett beruházás ellen Fotó: Bús Csaba

Mint arról beszámoltunk, május 2-án tartott lakossági fórumot Engert Jakabné alpolgármester, Dobos József önkormányzati képviselő és Balogh Tamás, a polgármesteri hivatal fejlesztéspolitikai osztályának irodavezetője. A lakók elé tárták az önkormányzat döntését, arról, hogy a Bajza utcai „véderdő” helyére bölcsődét építenek, amire már elnyerték a forrást. A munkálatok május végén kezdődtek és másfél évig, 2023 decemberéig tartottak volna. 

Az alpolgármester azzal indokolta a lakosságnak a fejlesztés szükségességét, hogy a Károly Róbert körút mögötti terület, a Máriahegy jelentős fejlődésen esik át, ahol rengeteg családi ház épül, ezért az ott lakó családoknak szükségük van egy 21. századi színvonalú bölcsődére. Ezért jelölte ki az önkormányzat az építkezésre a tulajdonában álló Bajza utcai telket. 

Ugyan az alpolgármester akkor elismerte, hogy igényel némi toleranciát a helyiektől a beruházás, de kérte, hogy barátkozzanak meg az új bölcsőde gondolatával. Azt is kihangsúlyozta, hogy ez egy két éves folyamat, illetve egyhangú közgyűlési döntés eredménye. Az építésre már elnyerték a forrást, ami másra nem használható fel, így az a pénz elvész.

A lakók számos okból kifogásolták a beruházást. Sérelmezték, hogy nem tájékoztatták őket megfelelően és nem kérték ki a véleményüket a kérdésben, mert ha így tette volna a városvezetés, biztosan aláírást gyűjtenek a megvalósítás ellen. Mint fogalmaztak, úgy érzik, hogy a fejük felett döntöttek. A forgalom jelentős megnövekedésétől tartottak és a már így is kevés parkolóhelyek száma tovább csökkenne, és ezek együttes hatására ingatlanuk értéke is csökkenne – érveltek.

Fontos kifogásként jelent meg a beépítendő zöldfelület kérdése, ugyanis az önkormányzati saroktelek egy ligetes zöldterület. Azt a lakók maguk parkosították és gondozzák már 30 éve, saját forrásaikból, és ragaszkodnak hozzá. Az ott élők hangsúlyozták, hogy nem bölcsődeellenesek, csupán a beruházás helye nem elfogadható nekik.

Engert Jakabné alpolgármester (középen) körülbelül ötven ember előtt beszélt a beruházás szükségességéről májusban Fotó: Bús Csaba

A Széchenyivárosban nincs másik alkalmas terület

Írásban tettük fel kérdéseinket az önkormányzatnak a döntésükről. Megkérdeztük, hogy igaz-e, hogy nem építik meg a bölcsődét, és ha igen, miért. Engert Jakabné írásos válaszában kifejtette, hogy igaz a hír, valóban nem épül bölcsőde az említett területen. 

– Megdöbbentünk azon, hogy a tiltakozók gyerekekkel demonstrálnak. Ezt a továbbiakban nem szeretnénk – írta az alpolgármester a visszalépés okáról.

Arra is rákérdeztünk, hogy volt-e alternatív helyszín a bölcsődének a városrészben. 

– Az alternatív helyszínek vizsgálata már a projekt előkészítésének időszakában megtörtént, és egyértelmű volt, hogy a Széchenyivárosban nem áll rendelkezésre másik olyan terület, ahol az intézmény elfér. A Bajza utcai helyszín mind méretében, mind rendeltetésében megfelelő volt, hiszen az a telek nem erdő, végképp nem véderdő. A besorolása településközponti vegyes zóna. 

Tehát egy rendkívül értékes telekről beszélünk, amelynek rendeltetése az, hogy ott szolgáltatások/intézmények jöhessenek létre, a megnövekvő lakosságszám igényeinek megfelelően. A terület soha nem volt fásításra szánva, az önkormányzat soha nem is kezelte zöldterületként 

– fejtette ki válaszában Engert Jakabné.

Rákérdeztünk, hogy milyen hatással lesz a meg nem épült bölcsőde a többi intézményre.

– A városban a bölcsődei férőhelyek száma jelenleg elegendő. A beruházásnak sokkal inkább a területi átrendeződés volt a célja. A lakossági igények ugyanis a külső városrészekben nőnek, míg a belvárosban csökkennek. Ezt a tendenciát követjük a fejlesztésekben, ezért épült meg Homokbányán a Katica bölcsőde, ezért lesz új bölcsőde Katonatelepen, Hetényegyházán, később Kadafalván is. A Bajza utcai bölcsőde is e fejlesztési stratégia részeként jött volna létre, elsősorban a széchenyivárosi fiatal szülők igényeinek kielégítésére – mutatott rá az alpolgármester.

Végül érdeklődtünk afelől, hogy mi lesz a már elnyert forrás sorsa.

– A forrás visszahullik a város Integrált Területi Programjának keretébe, várhatóan más projektek forrását fogja kiegészíteni – nyilatkozta írásban Engert Jakabné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában