Galériával / Kecskemét

2022.05.03. 06:50

Tiltakoznak a Bajza utcába tervezett bölcsőde építése ellen a lakók

A lakók heves ellenállásába ütközött a hétfői lakossági fórumon az önkormányzat azon terve, hogy egy 56 férőhelyes, négy csoportszobás bölcsőde építése induljon el május végén a széchenyivárosi Bajza József utca-Aranyforint utca találkozásánál lévő saját tulajdonú saroktelken.

Horváth Péter

Engert Jakabné alpolgármester (középen) is részt vett a lakossági fórumon Fotó: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

A beruházás tervezett helyszínén zajlott fórumon a lakók elmondták, a nyugalmukat és az általuk gondozott, beépítendő parkot féltik, és sérelmezik, hogy nem kérték ki a véleményüket. A fejlesztést a városrész dinamikus fejlődése indokolja, ráadásul a város elveszti az elnyert támogatást, ha nem valósul meg a projekt.

A bő 50 lakó előtt tartott fórumon Engert Jakabné alpolgármester, Dobos József önkormányzati képviselő és Balogh Zoltán, a polgármesteri hivatal fejlesztéspolitikai osztályának irodavezetője vett részt és beszéltek az önkormányzat döntéséről.

Az alpolgármester azzal indokolta a lakosságnak a fejlesztés szükségességét, hogy a Károly Róbert körút mögötti terület, a Máriahegy óriási fejlődésen megy keresztül, ahol rengeteg családi ház épül, ezért az ott lakó családoknak nagy szükségük van a 21. századi színvonalú bölcsődére. Ezért jelölte ki az önkormányzat az építkezésre a tulajdonában álló Bajza utcai telket. 

Engert Jakabné elismerte, hogy ahová új intézmény épül, az ott lakók részéről toleranciát kíván, és azért hívták össze a lakossági fórumot, hogy ismertessék a nagy számú megjelent lakóval a kivitelezés részleteit. 

Kérte a jelenlévőket, hogy próbáljanak megbarátkozni az új bölcsőde gondolatával, hiszen a jövő nemzedék méltó elhelyezése mindannyiunk közös érdeke. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy ez egy kétéves folyamat eredménye, ami egyhangú közgyűlési döntés eredménye.

Balogh Zoltán ismertette a projektet. A bölcsőde nettó alapterülete több mint 600 négyzetméter, és igyekeznek úgy kialakítani a belső udvart és a játszóeszközöket, hogy minél kevesebb zöldfelületet érintsen. Elmondta, hogy jogszabály írja elő a kötelező parkolók számát. Egy ekkora intézményhez 12 hagyományos és egy akadálymentes parkoló épülhet, ami az irodavezető szerint elegendő. A tervek szerint a bölcsőde másfél évig, 2023 december végéig épül.

Az Irinyi út folytatásaként megépítenek egy utat azért, hogy ne a belső kis utcákat terhelje a forgalom, és éppen a terhelés csökkentése miatt nem kötik be az Aranyforint utcát az épülő körútba.

Az irodavezető hangsúlyozta, hogy mindig nagyon nehéz kérdés, egy új intézmény pozicionálása. Hangsúlyozta, hogy több fejlesztés bicsaklott meg azért, mert a lakók tiltakozásával találkozott a beruházás, és mint fogalmazott, nem tudnak mindig a szomszéd elé építkezni. A döntésben a helyszín forgalmi helyzete és elhelyezkedése mellett az is szerepet játszott, hogy a telek rendezett tulajdonjogi helyzettel bír.

Az irodavezető igyekezett megnyugtatni a lakókat, alapvető előírás, hogy minél kevesebb mértékadó fát érintsen a beruházás és pótolni igyekeznek a 60 kivágott fát.

A lakók számos okból kifogásolták a beruházást. Hangot adtak annak, hogy nem tájékoztatták őket megfelelően és nem kérték ki a véleményüket a kérdésben, mert ha így tette volna a városvezetés, biztosan aláírást gyűjtenek a megvalósítás ellen. Úgy vélik a lakók, hogy jelentősen megnövekedik a forgalom az utcában és a környező utcákban is, ami nem csak nyugalmukat, hanem biztonságukat is veszélyezteti. 

Mint az egyik lakó fogalmazott, a szülők érkezésekor és távozásakor minden oktatási intézménynél őrület van, és a Bajza utcán sem lesz ez másképp. 

Többen is megemlítették, hogy az érkezők biztosan nem az újonnan kialakított, Irinyi úti átkötésen közlekednek majd, hanem a környék kis utcáin. Emellett biztosak abban, hogy sokkal több parkolót foglalnak el az érkezők az újonnan épült 13-nál. Mindezek miatt ingatlanuk értéke is bizonyára csökken.

Az ott lakók hangsúlyozták: nem gyermek- és bölcsődeellenesek, hanem az új intézmény helye ellen emelnek kifogást. Hozzátették, hogy ragaszkodnak ahhoz a zöldfelülethez, melyre a bölcsőde épülne. Azt maguk parkosították és gondozzák már 30 éve, saját forrásaikból.

Engert Jakabné elmondta, hogy a lakók véleményét eljuttatják az önkormányzathoz, emellett sajnálatát fejezte ki, hogy tiltakozást vált ki a városrész fejlesztése. Rámutatott, hogy csak két lehetőség van: vagy megépül a bölcsőde és csak a Bajza utcán, vagy pedig sehol. Utóbbi esetben viszont a város elbukja a már elnyert uniós támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában