Galériával

2022.05.31. 19:55

Újabb HírösNagyik segíthetik a kecskeméti családokat

Hét HírösNagyi vehettet át tanúsítványát kedden, miután elvégezték a CédrusNet azonos nevű, immár negyedik alkalommal indult képzését. A nagyik az 50 órás tanfolyamon olyan készségekre és képességekre tettek szert, melyeket nagymama voltukból fakadó eredendő tudásukra építve sokrétűen állíthatnak a családok szolgálatába, miközben ők maguk az aktív és hasznos időskort élik meg.

Horváth Péter

Az egyedülálló képzés iránt nagy érdeklődést mutatnak az idősebbek Fotó: Bús Csaba

A kecskeméti CédrusNet HírösNagyi szolgáltatása duplán hasznos társadalmi innováció: az idősebb, 60 feletti korosztályt aktív, sőt pénzkereső nyugdíjas évekhez segíti, a családokat pedig megajándékozza azzal, hogy a választott szupernagyik segítik őket a mindennapokban.

Szabóné Gehér Éva, a CédrusNet humánszolgáltatások koordinátora elmondta, hogy az egyedülálló képzés célja az élethosszig tartó tanulás, amivel a nagyik piacképes tudással kereshetnek hasznos, segítő elfoglaltságot maguknak, segíthetnek a családoknak. Az 50 órás képzésen kiváló szakemberek segítik őket ismereteik bővítésében. 

A tanfolyam önismereti tréninggel indul, majd a gyermekek fejlődésével és lelkivilágával ismerkednek meg. A gyermekbetegségekről gyermekgyógyász tájékoztatta őket. 

A fejlesztő pedagógus oktató a használatra érdemes fejlesztő játékokkal ismertette meg a nagyikat, de arról is volt szó, hogy milyen játékokat érdemes elcsomagolni egy utazás alkalmával. 

Az informatikai képzésen az alapvető ismereteket sajátíthatták el, amit mentorálás is kísért. A záró modul a munkavállalásról szólt, arról, hogy miként írjanak önéletrajzot, motivációs levelet és hogyan vegyenek részt egy munkával kapcsolatos megbeszélésen.

Szabóné Gehér Éva elmondta, hogy rendkívül nagy érdeklődést mutatnak az idősebbek  a képzés iránt, a családok pedig az élet legkülönbözőbb területein segítő képzett nagyik iránt. 

– A kérések sokrétűek. Van, aki kísérőt kér, más a palacsintasütés vagy kelt kalács sütésének rejtelmeibe vezeti be a családok, esetleg  a tanulásban segítenek. Hosszú évek bizalmi kapcsolatai alapozódnak meg így – mondta a koordinátor, hogy a nagyik annyi munkát vállalnak, amennyihez kedvük és erejük van, mindezt a CédrusNeten keresztül, tehát a szervezés és keresés súlya sem nyomja vállukat.

Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte a hét új szupernagyit és adta át a CédrusNet tanúsítványát. – Többszörösen megtérül az önkormányzat befektetése, hiszen olyan társadalmi innovációt indított el a 60 éven felüli korosztályban, amire az öregedő társadalom miatt nagy szüksége van a városnak. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy aktív életet éljenek a időskorúak a nyugdíj után is. Büszkék vagyunk arra, hogy a társadalmi innovációnk több eleme országos érdeklődésre tart számot, amire bizonyíték a Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélt Társadalmi Innovációs Díj is – fogalmazott az alpolgármester sok sikert kívánva a nagyiknak új szerepükben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában