CédrusNet

2022.03.10. 06:55

Rangos díjra jelölték a kecskeméti HírösNagyi szolgáltatást

A CédrusNet Kecskemét Program HírösNagyi szolgáltatása jelölt lett a rangos SozialMarie – Prize for Social Innovation díjra.

Hraskó István

Már hatvan szupernagyi, azaz HírösNagyi van Kecskeméten Fotó: Hraskó István

Molnár Szilárd, a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetője osztotta meg szerkesztőségünkkel a jó hírt, hogy a – korábban szupernagyiképzésként emlegetett – HírösNagyi szolgáltatást a bécsi székhelyű szakmai zsűri 275 pályázatból jelölte a SozialMarie – Prize for Social Innovation díjra. 

 

A SozialMarie a társadalmi hatású és innovatív, működő projekteket díjazza, Európa első társadalmi innovációs díja, amit 2005 óta ítélnek oda. Már a szűk, harmincnégyes listára bekerülni is óriási megtiszteltetés, hiszen hat országból küldtek be jobbnál jobb projekteket – hangsúlyozta Molnár Szilárd. 

A zsűri egy következő ülésen dönt arról, hogy a jelölt projektek közül melyeknek kívánja odaítélni a SozialMarie Díjat. Május 1-én a díjátadón tizenöt nyertes projektet tüntetnek ki a nyilvánosság és a média előtt. Április 6–12. között minden jelölt projekt indul a SozialMarie közönségdíjért, ahol bárki szavazhat a kedvenc projektjére, úgyhogy lehet majd voksolni a HírösNagyira is. A Közönségdíj nyertese 1000 eurót kap oktatási-fejlesztési célokra. 

A HírösNagyiról rengetegszer írtunk, igaz, akkor még nem így hívták. 2018-ban indult el az idősek foglalkoztatását és tudásátadását célzó CédrusNet program első képzése Kecskeméten, mégpedig a hivatásos nagyszülő tanfolyam, a helyi igényekre és társadalmi kihívásokra reagálva. Számtalan kutatás igazolja, hogy a nagyik közelsége jó hatással van a gyermekek fejlődésére, mégis az unokák gondozásában egyre kevesebb nagyszülő vesz részt. Betudható ez a családok megváltozott életmódjának vagy a földrajzi távolságnak, de tény: a szülők csak alkalmanként vesznek igénybe segítséget a nagyszülőktől. 

Pedig a gyerekeknek szükségük van az idősebb emberek figyelmére, szeretetére, tapasztalatára, a szülőknek pedig néha egy kis fellélegzésre, magukra fordítható időre. 

Kecskeméten is egyre több családnál igény mutatkozik olyan megbízható családsegítőkre, akik nemcsak szót értenek a gyerekekkel, tudnak velük játszani vagy tanulni, hanem akár a mindennapi élet megszervezésében is részt vesznek, ha az igazi nagymamák, nagypapák valamilyen ok miatt ebben nem tudják támogatni a szülőket. 

Ez volt az egyik ok, amiért elindultak a tanfolyamok, másrészt jól illeszkedik a CédrusNet idősödők foglalkoztatását elősegítő törekvésébe, nem mellékesen pedig szeretnék elérni a közgondolkodásban az idősödőkkel kapcsolatos negatív sztereotípiák lebontását. 

A képzés előadásainak, gyakorlatainak témakörei között szerepel önismeret, a nagyszülő szerep és kommunikációja, a gyerekek fizikai, lelki és szociális fejlődése, a modern gyereknevelés, a generációs konfliktusok kezelése, a gyermekbetegségek tünetei, játékismeret, vállalkozás, emellett a jelentkezők elsősegélynyújtást, újraélesztést is tanulnak, valamint elmerülnek az internet világában is. 

A sikeres vizsgát követően a hivatásos nagyik tanúsítványt kapnak – ma már közel hatvanan rendelkeznek ilyennel, és közülük nagyon sokan segítenek be családoknál.

 Sőt, immár a Hírös Agórában is gyermekfelügyeletet biztosítanak minden hétköznap 15 és 18 óra között (az első óra ingyenes, minden további megkezdett óra gyermekenként 1200 forint). Az újabb HírösNagyi tanfolyam a tervek szerint tavasszal indul. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában