Előadás

2022.04.15. 14:07

Ökológiai szempontokat vizsgáltak a bajai workshopon

A napokban tartották meg azt a workshopot, amelynek a témája a Dráva megőrzése és fejlesztése volt.

Márton Anna

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Workshopot tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar, a Víz és Környezetpolitikai Tanszék és a Vízdiplomáciai mesterképzés hallgatóinak, valamint a témában érintett szakembereknek. A téma a Dráva megőrzése és fejlesztése volt. A WiseDrava Life elnevezésű projekt a térségi magyar és horvát vízügyi igazgatóságok és a WWF részvételével tanulmányozta a Dráva folyóval és mellékével kapcsolatos ökológiai, gazdasági és műszaki tényeket és szempontokat. 

A program keretében angol nyelven mutatták be az esettanulmányokat. A magyar nyelvű szekcióban elsőként Baranya Sándor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének tanszékvezetője tartott előadást. A szakember elmondta, hogy a Dráván végzett vizsgálatok szerint az erőművek alatt mélyült a folyó medre, valamint ez a folyamat jellemzi a többi hazai folyót is. Új információ, hogy ez a folyamat az idővel csökkenni látszik. A tanszékvezető szólt a hidromorfológiai viszonyok fejlesztési lehetőségeiről is. Gruber Tamás, a WWF Hungary Élő Folyók Programjának vezetője előadásában a Wisedrava Life-tervre hívta fel a figyelmet, melynek célja a Dráva horvát–magyar szakaszán szabadon folyó szakaszok megőrzése és helyreállítása. Ehhez nagyban hozzájárul a Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum létre­hozása. 
 A térség rezervátumstátuszra emelése új kereteket ad a folyó és a folyó menti területek kezelésére. Ungvári Gábor, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának kutató főmunkatársa a táj- és folyófenntartási tevékenységek kihívásait mutatta be. Az előadások sorát Burián Alajos, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi- és Folyógazdálkodási Osztály osztályvezetője zárta. A Dráván végzett munkákat ismertette a szakember. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában