Galériával

2022.03.23. 13:15

Kivonult a Fidesz-KDNP frakció a kecskeméti rendkívüli közgyűlésről

A kecskeméti ellenzék a szerdai rendkívüli közgyűlésen javasolta az orosz háborús inváziót és agressziót elítélő nyilatkozat elfogadását és az ukrán lobogó kitűzését a városházára. A Fidesz-KDNP frakció kivonult az ülésről, a testület így határozatképtelen lett.

Hraskó István

A FIDESZ-KDNP frakció kivonulása után a közgyűlés nem folytathatta a munkát Fotó: Hraskó István

Mint arról korábban beszámoltunk, az ellenzék kilencből hét képviselője február 24-én, majd március 8-án is indítványozta, hogy a kecskeméti képviselő-testület ítélje el az  „Ukrajnával szembeni igazságtalan orosz háborús inváziót és agressziót”. Emellett javasolták azt is, hogy az együttérzés jeléül a városházára tűzzék ki harminc napra az ukrán nemzeti lobogót. 

 

A március 10-ei rendkívüli közgyűlésen ezt a két indítványt nem tárgyalta a testület. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester akkor úgy reagált, hogy az első kérdés véleménye szerint „nem releváns” és nem tűzhető napirendre, és a második kérdésben is vannak aggályai. Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője úgy válaszolt, nem érti, mi akadályozza meg a háború elítélését, ha a kormány is megteszi ezt (aznap, azaz március 10-én az Országgyűlés ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország elítéli a katonai agressziót, kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása, kiáll az ukránok mellett).

– Mint polgármester úgy ítélem meg, hogy Kecskemét semmilyen háborús konfliktusba ne keveredjen bele. A mi célunk az, hogy kimaradjunk ebből a háborúból, Magyarország és ezen belül Kecskemét is. Nem szeretném Kecskemétre irányítani a figyelmet – mondta ki két hete Szemereyné Pataki Klaudia, kiemelve: arra koncentrálnak, hogy minél szélesebb körben tudjanak segítséget nyújtani. 

Király József ezt álszent válasznak minősítette, mire dr. Fekete Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője is felszólalt, szerinte meg az ellenzék az álszent, és a háborúról való véleményformálás a kormány és nem az önkormányzat dolga.

Végül dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is kifejtette álláspontját a kérdésben. Mint mondta, Beregszászon járt, és megkérdezte Babják Zoltán polgármestertől, az adományokon kívül milyen deklarációkat tud Kecskemét megfogalmazni, a magyar város mivel tud segíteni és mivel árthat.

– A beregszászi polgármester azt mondta, hogy az a legjobb, amit eddig csináltunk. Maradjunk a lehető legtávolabb mindenféle politikai nyilatkozattól, mert bármilyen fórumon bármilyen állásfoglalást teszünk, az végső a határon túl élő magyarokat veszélyezteti – hangsúlyozta az alpolgármester, aki szerint Kecskemétnek egyetlen feladata van: segíteni a bajbajutottakat. 

 

Ilyen előzmények után tartották a Hírös Agórában a szerdai rendkívüli közgyűlést, amelyet az SzMSz szerint össze kellett hívnia a polgármesternek az említett két témában. Az ellenzék nyolc fővel volt jelen – a felfüggesztett Bodrozsán Alexandra hiányzott –, a Fidesz-KDNP frakció tizenegy tagjából csak hatan jelentek meg. Majd dr. Fekete Gábor frakcióvezető felszólalt, és azt mondta, hogy a múltkori ülésen kifejtették álláspontjukat, így nem szeretnének részt venni a közgyűlésen. Ezután a Fidesz-KDNP frakció jelenlévő tagjai felálltak és kimentek a teremből. 

Mivel a határozatképességhez 11 fő kell a testületben, a polgármesterrel együtt pedig már csak 9 fő maradt, így a közgyűlés ezután nem folytathatta a munkát. 

Király József, a Szövetség frakcióvezetője még azért szót kapott. Kijelentette: nagyon szomorú, hogy a kivonulók ilyen helyzet elé állították a várost. Megismételte korábban álláspontját: nem érti, miért nem lehet elfogadni egy orosz agressziót elítélő nyilatkozatot, amikor ezt már az Országgyűlés is megtette.

 

– Nagyon sajnálom, hogy erre nem képesek, amikor nagyon egyértelmű az orosz agresszió, és egyre egyértelműbb lesz, ahogy haladunk előre ebben a vészjósló időben. Látjuk, hogyan törik le azokat az ártatlan civileket is, akiknek aztán az égvilágon aztán semmi köze az egész általuk kirobbantott háborúhoz – fogalmazott Király József, aki szerint Kecskemét is hosszú ideig elszenvedője lesz a háborúnak, egyrészt a menekült kérdés miatt, másik oldalról a gazdasági fellendülés megtörése miatt.

 

AZ ENSZ rendkívül elégedett volt a kecskeméti menekült-ellátással

A Fidesz-KDNP frakció kivonulása előtt a polgármester tájékoztatta a testületet az aktuális menekültügyi kérdésekről. Homokbányán és az Arany János utcai a Boutique Hotelben jelenleg 87 főről gondoskodik a város, a városban rajtuk kívül körülbelül még kétszáz menekült van. Március 7. és 22. között az idegenrendészet 115 főt regisztrált hivatalosan Kecskeméten. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta: kedden kaptak az ENSZ-től helyszíni ellenőrzést, és utána arról tájékoztatták, hogy rendkívül elégedettek a menekültek kecskeméti ellátásával és a város által nyújtott komplex szolgáltatásokkal.

A Gondoskodó Szolgálat Kápolna utcai irodájában elindult a Menekültügyi Információs Pont a kormányhivatal segítségével. 

Az iparkamara hat ukrán menekültnek már talált munkát, az önkormányzat pedig ezen a héten felméri az érkezett gyerekek óvodai-iskolai nevelésének-oktatásának feltételeit. A beregszászi polgármester a városi vízhálózat karbantartásában felmerült technikai problémák megoldásában kért segítséget. A kormány 66 millió forint támogatást biztosít, hogy biztosítva legyen a zavartalan vízellátás, a Bácsvíz Zrt. pedig egy szervizautót bocsájt Beregszász rendelkezésére. 

 

– Adományok tekintetében borzasztó nagy csendesedés látszódik, a kezdeti fellángolás csökken – mondta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, kérve a képviselőket, hogy népszerűsítsék az ezzel kapcsolatos információkat. Beregszászra most elsősorban előre elkészített élelmiszer-egységcsomagokat várnak, liszttel, rizzsel, étolajjal, cukorral, sóval, tésztával és azonnal fogyasztható konzervekkel. Az adományszámlán is várják az utalásokat, eddig körülbelül 1,5 millió forint gyűlt össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában