Galériával

2022.03.03. 16:19

Péntek hajnalban indul az első szállítmány Beregszászra Kecskemétről

Pár nap alatt több százan vittek be adományt Kecskeméten a Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjához, az első szállítmány egy kisteherautóval péntek hajnalban indul el a kárpátaljai Beregszászra. A Gondoskodó Szolgálatnál már rengeteg önkéntes jelentkezett szállításra, pakolásra, tolmácsolásra, közben tegnap éjszaka közel száz menekült érkezett Kecskemétre.

Hraskó István

Rengeteg adomány érkezett. Fotó: Hraskó István

Hétfő reggel óta veszik át az adományokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjánál. A Hoffmann János utca 9. szám alatt – a nappali melegedő mellett egy kapun belépve – van az a raktár, ahol a szeretetszolgálat kecskeméti csoportja négy napja folyamatosan gyűjti a takarókat és a tartós élelmiszert. Minden nap 9-től 19 óráig várják az adományokat.

– Nagyon szép összefogásról számolhatok be, az adományozók igen lelkesek voltak. Szerda délig 3,2 millió forint értékben érkeztek be csomagok, ez az összeg azóta még tovább nőtt. Hálásak vagyunk minden felajánlásért és önkéntes segítségért – mondta csütörtök délelőtt Rigóné Kiss Éva kecskeméti csoportvezető. Mint megtudtuk tőle, óriási mennyiségben kaptak takarókat, konzerveket, hús szárazárut és más tartós élelmiszert, valamint rengeteg babaápolási terméket. Mindezt az önkéntesek már javában dobozolják, pénteken hajnalban pedig indul a kárpátaljai Beregszászra az első szállítmány, Pálfi Imre, a Cargoport ügyvezetője ajánlotta fel, hogy kiviszi a sok-sok adományt. Rigóné Kiss Éva hozzátette: a gyűjtés természetesen nem áll le, mostantól már a cukrot, olajat, tésztát, rizst is várják, hiszen a háború sújtotta övezetben élelmiszerhiány alakulhat ki.

A helyszínen jelen volt dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, országgyűlési képviselőjelölt is, aki a többi alpolgármesterrel és a polgármesterrel jelentős pénzösszeget adott össze, és abból tartós élelmiszert vásároltak, ezt vitte be a lerakati pontra.

– Nagyon sokan megmozdultak, ezt jó látni. Most a közvélemény figyelme ráirányult a menekültekre, de a neheze akkor jön, ha állandósulni fog a helyzet. Arra szeretnék kérni mindenkit, hogy maradjon meg ez a segítőkészség, mert később is nagy szükség lesz rá, azt hiszem, nagyon sokáig segíteni kell majd a bajbajutottakat – hangsúlyozta az alpolgármester.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás elmondta: éjszaka a homokbányai dolgozói apartmanokban közel száz menekültet szállásolt el az önkormányzat a városi cégek segítségével, 60 gyermek és 20 felnőtt érkezett Kárpátaljáról. A város biztosítja nekik a teljes ellátást. Rajtuk kívül is már sok menekült van Kecskeméten, főleg a városban dolgozó ukrán vendégmunkások családjai, nekik a munkaadójuk biztosítja a szállást. Úgy tudjuk, a menekültek között volt várandós nő is, aki az éjjel már világra is hozta gyermekét a kecskeméti kórházban. 

A CédrusNet Gondoskodó Szolgálatánál jelentkezhetnek azok, akik önkéntesként tudnak segíteni az adományok szállításában, rakodásában, vagy akár tolmácsolásban, a menekültek ellátásában. Farkasné Prepszent Tündétől, a CédrusNet irodavezetőjétől megtudtuk, közel ötven önkéntest regisztráltak, köztük tolmácsokat és orvosokat is, más szállást ajánlott fel. Mindenkinek rögzítik az elérhetőségeit, és telefonálnak, ha szükség van a segítségükre, azaz a szolgálat koordinál és összeköti az igényeket a felajánlásokkal. Diszpécsereiket a 06 20 556 3402-es és a 06 70 798 3516-os telefonszámon lehet hívni reggel 8 és este 7 között, ezen információt tudnak adni az adománygyűjtéssel kapcsolatban is. Napi negyven hívás az átlagos, de ez is emelkedik, ezért immár két kollégájuk kezeli a telefonokat. Farkasné Prepszent Tünde kiemelte: tényleg elképesztő összefogás tapasztalható Kecskeméten, amit nagyon jó látni. A Gondoskodó Szolgálat facebook-oldalát is érdemes követni az aktuális hírekért.

Aki Kecskemét kárpátaljai testvérvárosát, Beregszászt szeretné pénzadománnyal segíteni, az önkormányzat által e célra létrehozott városi számlára tud utalni, számlaszám: 11732002 - 15337544 - 10010426.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában