Galériával

2022.03.21. 14:13

Hétfőn óvodások és iskolások ültettek facsemetéket a Kecskeméti Erdőparkban

Az elmúlt hétvégén több mint 12 ezer facsemetét tudtak kiültetni az önkéntesek a jövőbeli Kecskeméti Erdőpark területén, hétfőn, az erdők világnapján iskolás és óvodás csoportok érkeztek. A következő hétvégére is várnak lelkes segítőket.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

– Szombaton közel háromszáz, vasárnap nyolcvan-kilencven önkéntes vett részt a facsemeték és cserjék elültetésében, segítve ezzel a Kecskeméti Erdőpark megszületését – tudtuk meg Farkas Barta Katától, a kezdeményező Zöld Küldetés Egyesület vezetőjétől.
 

Hétfőn pedig az erdők világnapját ünnepeljük, így természetes volt, hogy ezen a jeles napon tovább folytatódott az új erdő telepítése: a református általános iskolából és gimnáziumból, valamint az Aranyliget Waldorf Óvodából is érkeztek gyerekek a Fürdő mögötti területre, és fogtak kezükbe vödröt, kisebb és nagyobb ásót. Az ültetés gyakorlati lépéseit a diákok gyorsan megtanulták, és nagy lendülettel fogtak munkához, az ovisok pedig szüleik és az óvónők segítségével.

Kedden, a víz világnapján a tervezett kis tavak és “lápvidékek” feltöltése kezdődik meg az Erdőparkban - mondta el Farkas Barta Kata. Hozzátette, az öntözéshez hamarosan egy nagyobb átmérőjű csövet fektetnek majd le az erdő területén, és szivattyú segítségével emelik majd ki a vizet a záportározó tóból.

A szervező hangsúlyozta: rengeteg még a teendő, ezért a következő hétvége mindkét napjára, március 26-ára és 27-ére is nagy örömmel várnak önkénteseket, akik segítenének kiültetni a még meglévő több mint tízezernyi facsemetét. 

Turnusok már nem lesznek, 9 és 16 óra között bármikor érkezhet, aki szeretne részt venni a munkálatokban.
 

Mint azt korábban megírtuk, a leendő Kecskeméti Erdőparkban egy változatos fajösszetételű fagyűjteményt, sokszínű növényvilágot kívánnak létrehozni. 

Így az elültetendő 31 ezer erdészeti facsemete között vannak kocsányos tölgyek, különböző kőrisek, juharfák, nyírfák, nyárfák, fűzfák, boróka, vadalma és sokféle cserje, többek között galagonya, fagyal, som és kökény. De ültetnek a mediterrán éghajlatra jellemző növényeket is. 

Az a cél, hogy néhány év múlva – mikorra a csemeték megerősödnek – a terület egy szabadon látogatható közpark legyen, amely helyet adhat kulturális és szabadidős tevékenységeknek, természetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó, oktatási célú rendezvényeknek. Az egyedülálló zöld projekt megvalósulását az MVM Next és a Mastercard együttműködése teszi lehetővé, ennek keretében a két társaság minden olyan ügyfél után ültetni kíván egy fát, akik 2021 októbere és decembere között elektronikus számlára váltottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában