Zöldfelület

2022.03.09. 11:25

Harmincegyezer fát ültet el márciusban a kecskeméti egyesület a városban

Szintet léphetnek az eddigi fásítási akciók Kecskeméten: a fürdő mögött, a záportározó tó melletti 3,5 hektáros területen önkéntesek bevonásával összesen 31 ezer erdészeti facsemetét ültet el márciusban a Zöld Küldetés Egyesület.

Hraskó István

3,5 hektáron fognak fákat elültetni, további két hektáron pedig vadvirágos rét lesz Fotó: Hraskó István

A cél az, hogy egy változatos fajösszetételű fagyűjteményt, sokszínű növényvilágot hozzanak létre. 

Így az elültetendő 31 ezer erdészeti facsemete között lesznek kocsányos tölgyek, különböző kőrisek, juharfák, nyírfák, nyárfák, fűzfák, boróka, vadalma és sokféle cserje, többek között galagonya, fagyal, som és kökény. De ültetnek majd a mediterrán éghajlatra jellemző növényeket is, hogy megvizsgálják, egy ilyen környezetben, növénytársulásban hogyan fejlődnek. Farkas Barta Kata hozzátette: az a cél, hogy néhány év múlva – mikorra a csemeték megerősödnek – a terület egy szabadon látogatható közpark legyen, amely helyet adhat kulturális és szabadidős tevékenységeknek, természetvédelemmel és fenntarthatósággal foglalkozó, oktatási célú rendezvényeknek. 

Már maga az ültetés is jelzi, hogy itt a helyi közösségért történik majd valami fontos esemény, ezért minél több, a környezetéért, a jó levegőért tenni kívánó önkéntest szeretnének bevonni a munkába. Múlt hétvégén lezajlott azoknak az oktatása, akik az egészet koordinálni fogják a helyszínen, és már lehet jelentkezni az ültetésekre is. Összesen négy turnus lesz: március 19-én, szombaton és március 20-án, vasárnap is kettő-kettő, a délelőtti 9-től 12 óráig, a második 13-tól 16 óráig. Március 21-én, az erdők világnapján pedig az iskolák fognak ültetni. Ha esetleg az időjárás közbe szólna, március 26–27-re tűzték ki az esőnapokat. Önkéntesnek jelentkezni a következő oldalról nyíló űrlap kitöltésével lehet: www.10milliofakecskemet.hu/erdopark. A szervezők háromszáz önkéntesnek tudnak biztosítani eszközt az ültetéshez, de azért kérik, hogy aki tud, egy ásót és egy vödröt vigyen magával. 

Farkas Barta Katától azt is megtudtuk: az erdőpark fenntartása, gondozása az egyesület feladata lesz, úgyhogy a jövőben főként erre tudnak majd koncentrálni. 

– Mi már régóta kongatjuk a harangokat, és igyekszünk felhívni a figyelmet a klímaváltozás katasztrofális következményeire, de sajnos azt kell látnunk, hogy nagyon kevés dolog történik. Pedig tényleg csak pár évünk van, hogy felébredjünk, és aktívan elkezdjünk tenni a bolygónk és az egész emberiség megmentéséért. Itt, az Alföldön a vízmegtartás lenne az egyik legfontosabb feladat, hiszen elég, ha belegondolunk, az idei esztendőben is milyen kevés csapadék esett eddig, legalább 200 milliméter eső hiányzik – hívta fel a figyelmet az erdőpark főszervezője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában