Értékteremtő program

2022.02.17. 11:25

A Bács-Kiskun megyei kistelepülések közösségfejlesztését támogatták

Értékmentő, értékteremtő program valósult meg a Kecskeméti járás kétezer fő alatti lélekszámú településeinek, Fülöpjakab, Kunszállás és Kunbaracs önkormányzatai, közművelődési intézményei, valamint a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. együttműködésével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Horváth Péter

Kecskeméti Ifjúsági Otthon ( KIO) részlegvezetője, Józsa Kata. Fotó: Bús Csaba

A program a kistelepülések közösségfejlesztését támogatta. A helyi igények alapján, helyi szakemberekkel közösen tervezett programok célja egy-egy közösségi kezdeményezés megerősítése, új művelődő közösségek megalakítása volt. 

– A program során három településen három program keretében összesen 43 kulturális esemény valósult meg tavaly 

– mondta a közösségfejlesztő munkáról Józsa Katalin vezető közművelődési szakember, a Hírös Agóra Nonprofit Kft. munkatársa és a program koordinátora.

– A fülöpjakabi lakosság jelentős része él külterületen, tanyán. A községben 2012 óta működik a faluház, amely közművelődési és könyvtári szolgáltatásaival a közösségi kezdeményezések bázisává vált. A településen több kisgyermek született az elmúlt években, ugyanakkor nincs a faluban bölcsőde, így adódott az igény és lehetőség, hogy elsősorban a kisgyermekes családok számára tervezzünk közművelődési programokat – mondta Kovács Márta, a falu­ház vezetője. Így született meg a faluházi játszótér és hagyományműhely gondolata, melynek célja a kisgyermekek korosztályi sajátosságainak megfelelő értékes kulturális tartalmak közvetítése – az anyukák számára játékok, dalok, mondókák tanítása, egy olyan közösség megteremtése, akiket összekapcsol a közös élethelyzet és megoszthatják egymással tapasztalataikat. A faluházi játszótér programjához kapcsolódtak a hagyományműhely foglalkozásai, amelyek a népmesék, legendák, mondák világával ismertették meg a résztvevőket.

A programot Kovács Márta faluházvezető, Roszikné La­czi Ildikó zeneterapeuta, Trencsényiné Forgó Gyöngyi drámapedagógus, Kis Virág önkéntes segítő és Kovács László előadó valósította meg. 

A program keretében Kunszálláson gyermekszínjátszó kör alakult, mellyel sokat tettek a színjátszás helyi meghonosításáért. A Ládafia színjátszó csoport vezetője Horváthné Gellért Emőke Anna drámapedagógus, aki lelkes munkával tartja össze a helyi színészpalántákat és bontogatja szárnyaikat. A drámajátékos foglalkozások a gyermekek számára értékes és érdekes közösségi szabadidős programot jelentettek. A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét dolgozták fel, amelyet szépszámú közönség előtt mutattak be tavaly. – A próbák során a gyerekek nemcsak a színjátszás alapvető elemeivel ismerkedtek, de részesei voltak egy olyan alkotó folyamatnak, ahol képessé kellett válniuk a hosszú távú, kitartó, kreatív munkára, melynek talán legfontosabb értéke az, hogy ilyenkor egy egymást értő és elfogadó, összetartó csapat kovácsolódik – mutatott rá a kezdeményezés céljára Józsa Katalin. Hosszú távú céljuk – ismerve több környékbeli település példáját –, hogy a színjátszás révén kialakuljon egy fiatalokból álló, a településhez kötődő alkotóközösség. A program megvalósítói Horváthné Gellért Emőke drámapedagógus, Kovácsné Hullai Katalin faluházvezető és Eszik Adrienn közművelődési munkatárs. 

– A 654 lakost számláló Kunbaracson a közösségfejlesztést a meglévő természeti értékekre építő, és a tudatos, egészséges életmódot népszerűsítő programok révén kívántuk előmozdítani. Kunbaracsi Kincseskamra és Egészségklub címmel interaktív műhelyt szerveztünk, amelynek célja a helyi értékek tudatosítása a közösségben. A település természeti értékeinek megismertetése – túrák, ismeretterjesztő előadások, beszélgetések formájában 

– fejtette ki Kenderesi Ilona, a klub vezetője. A programsorozat egészséges táplálkozást népszerűsítő részét a már sikeresen működő Egészségklub közösségére alapozták. A kreatív foglalkozásokon, a közös főzések alkalmával a résztvevők megismerkedtek az egészséges táplálkozás, a reformkonyha alapanyagaival és technikáival. A település természeti értékeit bemutató kirándulásoknak eddig nem volt hagyománya, de a kezdeményezésnek köszönhetően népszerűvé váltak, a résztvevők többsége a környező településről érkezett. A programot Kenderesi Ilona klubvezető és Hegedűs Lászlóné faluházvezető, alpolgármester valósította meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában