Hasznos tippek

2022.01.12. 19:55

Így védekezzünk az extrém hideg ellen!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján csütörtökön egyes helyeken extrém hideg várható. A minimum-hőmérséklet általában -4 és -13 fok között alakul, de a hóval borított tájakon, néhol -20 fok köré is lehűlhet a levegő. Hoztunk néhány hasznos tippet, amivel könnyebben átvészelhető a fogcsikorgató hideg.

baon.hu

Forrás: shutterstock

Az MTI korábban közreadta a magyarországi hidegrekordokat, amiket 1901-től gyűjtöttek a megfigyelőállomásokon mért minimum hőmérsékletek alapján. A táblázatból kiderül, hogy Kecskeméten 1929-ben -33 fokot is mértek, ehhez képest a csütörtökre jelzett lehülés szinte nyár, viszont elszoktunk már a -10 fokoktól is, így készültünk néhány hasznos tanáccsal, amelyekkel könnyebben átvészelhető a hideg.

Az első, amit könnyedén megtehetünk, hogy folyamatosan nyomon követjük a hőmérséklet alakulását, és ennek megfelelően öltözködünk. Extrém hideg és szél esetén öltözködjünk rétegesen, és fordítsunk külön figyelmet a végtagok takarására, az arc, az orr, a fül és a kezek esetében tehát használjunk, sálat, sapkát, kesztyűt. A megfelelő öltözködés mellett legalább ennyire fontos szerepe van a táplálkozásnak. Szervezetünk melegítéséről az optimális kalóriabevitel mellett azzal is gondoskodhatunk, ha elsősorban meleg, tartalmas és vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk, illetve ilyenkor is figyeljünk a folyadékbevitelre. 

Mit tegyünk ha valakin a kihűlés, fagyás jeleit tapasztaljuk?

A kihűlés jelei a hidegrázás, memóriavesztés, tájékozódási zavar, összefüggéstelenség, egybefolyó beszéd, álmosság és látható kimerültség. Amennyiben valakin ezeket tapasztaljuk, első lépésként vigyük meleg helyre, majd fokozatosan melegítsük fel, kezdve azzal, hogy a nedves ruhát eltávolítjuk róla. Melegítés során először a test közepénél kezdjünk, próbáljunk meleg (nem alkoholos) italt adni az áldozatnak, és hívjunk hozzá orvost. A fagyás első körben a végtagokat érinti, nem érezzük a kéz-és lábujjunkat, a fülcimpánkat, vagy az orrhegyünket, továbbá elfehéredést is tapasztalhatunk ezeken. 

Forrás: MTI / KSH

A gépkocsikat is érdemes felkészíteni a hidegre

Bizony, az extrém hideg a kocsikra is hat és másképp viselik a terhelést, mint egy átlagos napon. Ezekre figyeljünk, hogy elkerüljük a veszélyhelyzeteket, vagy a leállást:

  • Bár örök dilemma, de inkább melegítsd elő a motort egy kicsit, mintsem hidegen indulj el az autóddal.
  • Legyen fagyálló az ablakmosó folyadékban, és ellenőrizd a motorolajszintet.
  • Indulás előtt nézd meg az akkumulátor töltöttségi fokát.
  • Ebben a hidegben tényleg már csak a téli gumi jöhet szóba.
  • Vizsgáld meg a guminyomást is, mert egy alacsony nyomású gumi nehezíti az úttartást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában