Gergely Rózsa

2022.01.26. 09:59

Dobogós helyen végzett a díszítőfestők között a pálmonostori lány

A szakmák népszerűsítése céljából rendezik meg kétévente a WorldSkills és EuroSkills szakmai versenyeket. Ezen megmérettetések által reflektorfénybe kerülnek az ország tehetséges, ifjú szakemberei, akik példaként állhatnak a fiatalabb generációk előtt. Követendő példa a pálmonostori Gergely Rózsa kitartása is, aki harmadik helyezést ért el a festő, díszítőfestő verseny hazai döntőjében.

Vajda Piroska

Nemes Zoltán oktató és Gergely Rózsa végzős festő, mázoló, tapétázó tanuló a sikeres verseny után

Kossuthos siker született a WorldSkills szakmai verseny döntőjében, amit a napokban Budapesten rendeztek meg. A festő, díszítőfestő versenyen a KSzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolát Gergely Rózsa végzős festő, mázoló, tapétázó tanuló képviselte, és az erős mezőnyben a 3. helyezést szerezte meg – tájékoztatta hírportálunkat Nemes Zoltán, oktató.

Elmondta, húsz éve tanít a Kossuth-iskolában. Pályafutása során mindig arra törekedett, hogy tanítványaival megismertesse a szakma újdonságait. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felismerje és felkarolja a tehetséges tanulókat, akiket folyamatosan ösztönöz a versenyeken való megmérettetésre. Gergely Rózsában is jó partnerre talált, aki szívesen vett részt a felkészítésben, hiszen komoly tervei vannak a szakmában. A WorldSkills verseny mellett a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen is részt vesz, az írásbeli fordulón már túl van, jelenleg az eredményt várják.

Azt is megtudtuk, hogy Rózsa már egészen kis kora óta tudja, hogy ezt a szakmát szeretné kitanulni. Általános iskola után leérettségizett a tiszakécskei Móricz Zsigmond Gimnáziumban, és utána jelentkezett a Kossuth-iskola szakmai képzésére. Egyetlen női festő, mázoló, tapétázó tanulóként nem volt könnyű a fiúk közé beilleszkednie. Hamar kiderült azonban, hogy van érzéke a szakmához, így gyorsan kivívta tanárai és osztálytársai elismerését – mesélte büszkén. Azt is megtudtuk, hogy a szakma minden fortélyát kitanulta, még a létrával való járás sem okoz gondot Rózsának, aki a szakmunkás-bizonyítványával a kezében sem akar a babérjain ülni: szeretne kijutni az Európa-bajnokságra, vagyis az EuroSkills-versenyre, és tanulást sem hagyja abba. Érdeklődik a műemlékfestés és díszítés iránt, később szeretne műemlékek helyreállításában részt venni.

Nemes Zoltán hozzátette, ennek a szakmának számos olyan területe van, ahol a lányok sokkal jobban érvényesülnek. Ilyen például a díszítés, a befejező műveletek, mivel általában a lányok szépérzéke és a színlátása nagyon jó. A gépesítéseknek köszönhetően már ez a szakma sem olyan megterhelő fizikailag, mint az évtizedekkel ezelőtt volt, így egyre több hölgy választja hivatásának. 

A WorldSkills szakmai verseny döntőjébe azonban Gergely Rózsa egyedüli hölgyként jutott be.

 A versenyen az ország hat legjobb diákja mérte össze tudását. Bár a felkészülést nagyban megnehezítette a világjárvány, Rózsa szorgalma és önállósága meghozta az eredményt. A verseny során kiválóan teljesített: tapétázott, keverte a színeket, festett és sablont szerkesztett – sorolta Rózsa oktatója, akitől azt is megtudtuk, hogy a WorldSkills szakmai versenyt a szakemberhiány, illetve a szakmák népszerűsítése hívta életre.

A WorldSkills Hungary program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills- és EuroSkills-versenyeken mérettetik meg magukat. A szakmák, a szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyeken az egyes szakmák hazai válogatóversenyén a legkiválóbb eredményt elérő versenyző képviselheti az országot.

A program széleskörű szakmai támogató köre biztosítja, hogy a versenyzők az intenzív felkészítés során a szakmájukban elismert szakemberek irányításával és korszerű eszközök segítségével hozzák ki magukból a legjobbat. A versenyzők tréningeken, csapatépítőn és mentális workshopokon készülnek fel az előttük álló kihívásra.

A WorldSkills Hungary program a szakképzés iránti elkötelezettségre és a közös sikerre épül. A program során szakmai és emberi kapcsolatok, barátságok alakulnak, melyek a verseny után sem érnek véget. Egy misszió, amely nemcsak a világot nyitja meg, hanem olyan csapatot kovácsol, amely akar és képes is tenni azért, hogy értéket teremtsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában