egészségügy

2021.10.22. 17:25

Látványosan fejlődött a kiskunhalasi szülészeti és nőgyógyászati ellátás

Év végére megduplázódhat a születések száma a két évvel korábbi adatokhoz képest a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórházában. Mind infrastrukturális, mind szakmai szempontból jelentős fejlődésen ment keresztül tavaly óta az intézmény Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya. Ennek kapcsán beszélgettünk Dr. Sári Tamás osztályvezető főorvossal.

Fotó: Pozsgai Ákos / archív felvétel

Az orvostechnikai infrastruktúra fejlődése és az új szülész-nőgyógyász szakorvosokkal bővült kollektíva, jelentősen növelték a várandós nők körében a kiskunhalasi kórház népszerűségét, presztízsét. Mindez, a számok szintjén is tisztán látszik: az idei évben már bőven 800 felett tart a születések száma, év végére ez az érték dupla annyi lehet, mint 2019-ben volt.

– Amellett, hogy osztályunkon felújított, korszerű császárműtő, kórtermek és szülőszobák vannak, az ultrahang laborunk is látványosan fejlődött, országos szinten modernnek számító csúcskészülékekkel bővült eszközparkunk. A szülészeti anesztéziában is minden lehetőség rendelkezésre áll a halasi kórházban, a császármetszések végzésénél átalakult a spektrum, szinte már minden ilyen szülést gerinc közeli érzéstelenítésben végzünk altatás helyett – mondta Sári Tamás.

Épp a látványos fejlődéssel egy időben állította soha nem látott kihívások elé ezt a szakterületet is a koronavírus-járvány. Mindent megtettek ugyanakkor a zavartalan ellátás biztosításáért. Az első hullám elején alakították ki a Covid-szülőszobát és császárműtőt a kórház felnőtt fertőző épületében, ahol a szakorvosok mostanáig körülbelül 50 covidos szülést vezettek le, köztük ikerszülést is.

Az első hullám kezdete óta körülbelül ötven covidos szülést vezettek le a kiskunhalasi szakorvosok
Fotó: Pozsgai Ákos / archív felvétel

Állandó a kommunikáció a kismamák és az orvosok között

Sári Tamás hangsúlyozta, hogy a terhesgondozást és a szülést egy egységként kezelik, emiatt is ápolnak intenzív kapcsolatot a védőnőkkel. Továbbá a gördülékenyebb és hatékonyabb ellátást segíti a Kiskunhalason szültem/szülök Facebook-csoport is, ahol rendszeres a kommunikáció a kórház orvosai és a várandós nők között.

– Mihályi-Kocsis Edina és Szabó-Kocsis Réka hozták létre ezt a csoportot, hogy a várandós vagy a babatervezés előtt álló nők segíthessék egymást. Nagyon jó együttműködés alakult ki velük, napi kapcsolatban vagyunk, válaszokat adunk a kérdéseikre. Így mindig jól tájékozottak azok a nők, akik nálunk szülnek, ami nagyon fontos az osztály gördülékeny működése szempontjából. Sőt, a csoportban megfogalmazott kérésnek köszönhetően jött létre például az aranyórás szoba az osztályunkon. Az igény teremti meg a lehetőséget – fogalmazott Sári Tamás.

Hatalmas az előrelépés a nőgyógyászati műtétek terén

A halasi intézményben a szülészet mellett a nőgyógyászat is jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt másfél évben. Több olyan betegségcsoport műtéteit végzik jelenleg a kórházban, amikre korábban nem volt példa. Ilyenek az urológia és a nőgyógyászat határterületén mozgó tünetcsoportok (például vizeletvisszatartási problémák) országos színvonalon történő kivizsgálásai és kezelései.

Kiemelkedő eredménynek számít az is, hogy már végeznek endometriózis műtéteket Halason.

– Nagyon nehezen diagnosztizálható betegségről van szó, ami nagyon sokszor, hosszú idő után derül csak ki. Nálunk ennek a diagnosztizáláshoz is kiváló radiológiai és orvosszakmai háttér áll rendelkezésre – tudtuk meg a főorvostól.

Dr. Sári Tamás (balról a második) Dr. Horváth Attilától (jobbra) vette át az osztály vezetését
Fotó: Pozsgai Ákos / archív felvétel

Mint ismertette, endometriózis esetén méhnyálkahártya-szigetek kerülnek ki a hasüregbe (akár a belekbe és a húgyhólyagba is), súlyos fájdalmakat okozva ezzel a páciensnek, jelentősen korlátozva a gyermekvállalás lehetőségeit, és nagyon komolyan rombolva az életminőséget. Rámutatott továbbá arra, hogy épp azért, mert ez a betegség nem ismeri a szakma határait, nem csupán nőgyógyászati műtéti jártasságot igényel, van urológiai és sebészeti spektruma is. – Emiatt csak olyan műtőben lehet operálni, ahol, ha szükséges, mindegyik típusú beavatkozást el tudjuk végezni. A halasi kórház központi műtőjének adottságai pedig tökéletesek ehhez. Együtt tudnak dolgozni a társszakmák – hangsúlyozta.

Kiemelte még, hogy a gyermekvállalás előtt álló, meddőséggel küzdő nőknek is, akiket endometriózissal diagnosztizáltak, sok segítséget tudnak nyújtani.

– A lehetőségek szerinti, legjobb anatómiai státuszt állítjuk elő ahhoz, hogy a lombik centrumban megkezdhessék a kezeléseket – mondta.

Sári Tamás hangsúlyozta, hogy mind az endometriózist, mind a korábban említett, urológia és nőgyógyászat határterületén mozgó betegségeket országos centrum szinten tudják operálni a Kiskunhalason dolgozó szakorvosok. – Ez a fejlődés nem történhetett volna meg a kórház, kéréseinket és terveinket, maximálisan támogató vezetése nélkül – fogalmazott.

Nőgyógyászati onkológiai műtéteket is végeznek

Sári Tamás arról számolta be hírportálunknak, hogy a harmadik spektrum, ahol komoly változásokat értek el tavaly óta a nőgyógyászat területén, azok az onkológiai műtétek. – Azoknak az eseteknek az operálására, amiket nem kell kifejezetten onkológiai centrumban kezelni, az osztályunkon dolgozó orvoscsoport is kiválóan alkalmas. Emellett jó az együttműködésünk a kecskeméti és szegedi onkoteammel, így még hatékonyabban zajlik a betegek kezelése – mondta.

Megtudtuk tőle továbbá, hogy a nőgyógyászati műtétek több mint 90 százalékát már endoszkóppal végzik, ami jelentős előrelépés, hisz korábban alig végeztek laporoszkópos nőgyógyászati műtétek a halasi kórházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában