galériával

2021.09.30. 19:55

Több mint egymilliárd forintból újult meg a miklósi általános iskola

Befejeződött a Kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola felújítása. A beruházás a „Merjünk nagyok lenni! – Kunszentmiklósi megújulás!” projekt keretében valósult meg.

Gulyás Sándor

Iskola felújítás Kunszentmiklós Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/09/30

Fotó: Gulyás Sándor

A „Merjünk nagyon lenni! – Kunszentmiklósi megújulás” című pályázati program keretében 1,223 milliárd forintos fejlesztést valósított meg a Kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola és az intézmény Rákóczi utcai telephelyének tanulást segítő tereiben Kiskőrösi Tankerületi Központ. Damjanich utcai épületben felújításra, átalakításra kerültek a tantermek, szaktantermek és irodák, illetve megvalósult az épület nyílászáróinak cseréje és az intézmény akadálymentesítése. Az épület teljesen új tetőhéjazatot kapott. A Rákóczi utcai telephelyen a villamoshálózat részleges, a mosdók teljes körű rekonstrukciójára került sor.

Fotó: Gulyás Sándor

– A kunszentmiklósi a beruházás nem egyedülálló az országban. Ebben a projekt típusban összességében 110 hasonló fejlesztés realizálódik, közülük már nagyon sokat le tudtunk zárni. Más projektekben, uniós és költségvetési forrásokból mintegy 900 helyszínen összesen 350 milliárd forintnyi összértékben valósultak meg az előző tanév folyamán beruházások, iskolai beruházások köznevelési épületekben. Biztos vagyok benne, hogy a megújult kunszentmiklósi intézmény egy olyan keretet jelent a tanulók, a helyi pedagógusok számára, ahol a nevelés és az oktatás jó körülmények között tud megvalósulni – fogalmazott köszöntőjében a szerdai projektzárón dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke köszöntőjében elmondta, hogy folyamatosak az iskolafejlesztések országszerte. A rendelkezésre álló keretből a Kiskőrösi tankerületbe 3,7 milliárd forintnyi támogatás érkezett.

A szakmai tevékenységek fejlesztésére 500 millió forint jutott.

– A tanulás mellett két dolog nagyon fontos a gyermekeink életében, a művészeti nevelés és a testmozgás, tehát a sport. Irigylésre méltó a megújult kunszentmiklósi intézmény új sportudvara, a gumitéglás pálya, ahol balesetmentesen mozoghatnak, sportolhatnak a fiatalok. A másik pedig az iskola előadóterme, amely nagyon ritka más iskolákban – emelte ki a kunszentmiklósi beruházás kapcsán Hajnal Gabriella.

A projekt keretében az intézmény Damjanich utcai épületének tetőtere részben beépült.

A mindennapos testnevelés feltételrendszeréhez igazodva egy palánkkal körülvett szabvány méretű röplabda pálya is kialakításra került, mely alkalmas kézilabda és labdarúgás oktatására is.

– Megújultak a szabadidő eltöltésére alkalmas kültéri berendezések is. A székhely épület helyiségeibe új eszközök, bútorok kerültek, összesen 21 millió forint értékben. A nevelés-oktatás feltételrendszeréhez szükséges feltételeket interaktív táblák, tabletek, fejhallgatók, digitális programcsomagok, asztali számítógépek, tanulói és számítógép asztalok, táblák, szekrények, laborasztalok biztosítják – vázolta az innovációs lehetőséget Vágó Ferencné tankerületi igazgató, aki egyben köszönetet mondott a helyi önkormányzatnak a sportpálya területének megvásárlásáért.

Horváth Tibor intézményvezető hozzászólásban kifejette, hogy az építkezést szakmai célok vezérelték, olyan tereket kívántak létre hozni az épületben, amelyek méretüknél, felszereltségüknél fogva alkalmasak az egész napos oktatás megvalósítására.

Az átadó az iskola tanulóinak és pedagógusainak a műsorával zárult.
Fotó: Gulyás Sándor

– A fejlesztésnek köszönhetően valamennyi tantermünk rendelkezik digitális táblával. Elérhetőek lettek az oktatás irányítás által kifejlesztett digitális tartalmak. A jövőben olyan módszereket tudunk használni, amelyek fenn tudják tartani a tanulók motivációját. Eredményei remélhetően az országos méréseknél rövidesen megmutatkoznak. A beruházásnak köszönhetően az intézmény tanulói és pedagógusai egy megszépült iskolaépületben, a kor követelményeinek megfelelő, minden igényt kielégítő, jól felszerelt intézményben végezhetik mindennapi munkájukat a tanulást, tanítást – tett hozzá Horváth Tibor.

A projektzáró rendezvényt az iskola tanulóinak és pedagógusainak műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában