Preiszinger András

2021.09.06. 16:08

Kilencvenedik születésnapját ünnepli a Petőfi Népe egykori lapigazgatója

Hétfőn ünnepli 90. születésnapját Preiszinger András, a Petőfi Népe egykori lapigazgatója. Ebből az alkalomból köszöntjük Bandi bácsit.

Balai F. István

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Kedves Bandi bátyám! Amikor az utóbbi 15 évben ha nagy néha találkoztunk, rendre úgy kezdted, hogy gratulálok, s amikor csodálkozva rákérdeztem, hogy mihez, hát – mondtad –, hogy „még a felszínen vagy”.

Most a 90. születésnapod alkalmából köszöntünk, s ezekre a sorokra én kaptam megbízást, nyilván azért, mert még a régi időkből ismerlek. Nem a munkádat méltatom, abba részleteiben nem is láttam bele, csak azt tudom, hogy nagyon fontos ember voltál abban a folyamatban, aminek révén az újság tárgyiasulva elkészült és eljutott az olvasókhoz, a szerzők pedig fizetést kaptak.

Amit az évtizedek során felém, s mondhatom, hogy a kollégáink felé sugároztál, az a jóindulat, a humorérzék, a rejtett politikai tisztánlátás, a nem fitogtatott, de alapos műveltség, az intimitások mélységéig hatoló életismeret és az életszeretet. Összességében ezeket bölcsességnek is lehet nevezni, s ez a bölcsesség mutatkozott meg a humorodban, amikor másoknak gratuláltál, hogy lám, még a felszínen úsznak. Nem mindig tudhattad, hogy árral-e vagy árral szemben, s könnyen-e vagy nehézségek közepette, de jelezted, hogy nem a részletekben van a lényeg (ott az ördög van), hanem az érzékelhető létezés az, ami ebben a bonyolult világban önmagában is gratulációra méltó. A fanyar, mégis kedves poén tehát nem olcsó vicc, az idősödő ember teljes élettapasztalata van fedezetként mögötte.

A felsorolt tulajdonságaid mindegyikére van konkrét bizonyítékom, s tőled tudom, hogy felelős kiadóként milyen izgalmakat éltél át a mozgalmas időkben akár a Petőfi Népe vagy a Forrás egy-egy számának megjelenése előtt és után, amelyekről tudható volt, hogy van benne olyan írás, cikk vagy vers, amelyik éles reakciókat vált majd ki.

Régen volt, de a te fiatalságod hosszúra nyúlt. Emlékszem, már a nyolcvanhoz voltál nagyon közel, amikor a sajtónapi bulin a táncban még te voltál a legkitartóbb legény a gáton, jókedvűen kérted fel sorra a lányokat, asszonyokat, akik szemmel láthatóan rangnak érezték, hogy régi vágású úriember forgatja őket.

Kedves Bandi bátyám, gratulálunk, hogy még mindig a felszínen vagy, s jó egészséget és további hosszú életet kívánva mondjuk: Isten éltessen!

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában