kecskemét

2021.08.12. 19:55

Elképzelt közösségeket keltettek életre a Fantázia drámatáborban

Immár 30 éve, 1991 nyarán rendezték meg először a Fantázia drámatábort a Parádfürdői Ifjúsági Táborban iskolai drámajátszó, színjátszó közösségek részvételével. Józsa Kata táborvezető tekintett vissza a tábor három évtizedére.

Horváth Péter

A Parádon táborozó kecskemétiekről a csoportkép a jászberényi állatkertben tett látogatás után készült

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Józsa Kata elmondta: – Az első tábort Michael Ende A végtelen történet című csodálatos, Fantázia birodalmába vezető meseregénye inspirálta. Ekkor kapta a táborunk is a nevét: Fantázia. Azóta is ez a neve, hiszen a teremtő képzelet által tapasztaljuk meg az alkotás élményét, azt, hogy az emberi képzelet határtalan, s hogy amit elképzeltünk, azt meg is tudjuk valósítani. A 30 év alatt 20 tábori hét és program alkotói és szereplői voltunk – idézte vissza az idén három évtizede működő tábor kezdeteit Józsa Kata alapító.

A már szinte legendás parádi drámatáborban minden évben egy mesei történetnek vagy egy kultúrtörténeti kornak megfelelően alkotják meg Fantázia Birodalmát, egy elképzelt emberi közösséget, annak szokásaival, játékaival és ünnepeivel.

Drámajáték-foglalkozásokon, színi előadások, ünnepi szertartások, sportjátékok során keltik életre az aktuális esztendő történetét.

Emellett természetismereti túrákra indulnak a patak völgyében, az éjszakai erdő életét bátorságpróbákon tapasztalják meg.

– A parádfürdői erdei tisztás sokféle történetnek és játéknak szolgált már otthonul. Volt már honfoglaló törzs szálláshelye, ispánsági székhely az államalapítás korából, végvári vitézek, majd kuruc kompániák táborhelye, ókori görög városállam, hagyományos nagycsaládok faluja, ahol a párválasztás szokásait elevenítettük fel. Volt még vándorszínész-társulatok nyári játszóhelye, a krónikások faluja, ahol Parád mondáit, legendáit kutattuk és játszottuk.

Az utóbbi években még inkább a természet felé fordultunk, az Ilona-patak völgye, az erdő, a hegyi tisztás inspirálója a játékainknak

– mondta Józsa Kata, hozzátéve, hogy a négy őselemről (tűz, víz, levegő, föld), majd a fákról, később az állatok világáról szóltak az elmúlt évek táborai.

Az évek során letisztultak a munkaformák, kialakult a ma is élő táborozási keretprogram, valamint kiadvány és módszertani filmek is bemutatják a Fantázia tábort az érdeklődőknek.

A résztvevők általánosiskolás-korú gyerekek, de mint sok népszerű táborba, a parádiba is visszatérnek a régi táborozók, hogy segítsék a játékot.

Az első táborok idején még a tisztáson felállított sátrakban laktak, ma már faházakban, de a Fantázia Birodalmának varázsa változatlan – hangsúlyozta a táborvezető.

Józsa Kata, a parádi drámatábor alapítója
Fotó: Bús Csaba

Idén, a harmincadik esztendőben a kezdetek és újra a Végtelen történet volt a közelmúltban megtartott tábor témája, ahol újra­teremtették Fantázia világát, vagyis az emberi teremtő képzelet birodalmát. – Ahol ezt a birodalmat a semmi veszélye fenyegeti. Ha pedig Fantázia eltűnik, hiányában az emberi teremtő képzelet is elvész. Az emberek unottá, szomorúvá, érdektelenné válnak, nem találnak örömet és vidámságot – világított rá Józsa Kata a hétköznapi élet terén is mindig aktuális kérdésre.

– A napi történéseket keretbe foglalta a játék. A nap reggeli frissítő hétpróbával és napköszöntő rítussal kezdődött. Este, átlépve az Időkapun, a tábori életből a játékbeli Fantáziába érkeztünk. Nevet adtunk az eltelt napnak, felnyitottuk az üzenetet rejtő ládikát, bemutattuk játékainkat, dalainkat és átadtuk a naposok tisztét jelentő szerencsesárkány jelét. A tábor végeztével Fantázia újjászületését ünnepeltük, a csoportok színjátékos formában bemutatták fantáziabéli népük történeteit, zenével, tánccal, dalokkal, lakomával és tábortűzzel zártuk a tábort – ismertette az idei jubileumi tábor menetrendjét Józsa Kata.

A táborban a Kertvárosi Általános Iskola, a Szent Imre Általános Iskola és a Piarista Általános Iskola csoportjai, valamint több kecskeméti általános iskola egyéni jelentkezői vettek részt.

A tábort a Hírös Agóra Nonprofit Kft. – korábban a Kecskeméti Ifjúsági Otthon – szervezésében és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely szakmai vezetésével tartják meg. A megvalósítást Kecskemét önkormányzata, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Borítóképünk archív-felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában