DRÁGSZÉL

2021.07.06. 09:48

Több tízmillió forintos jégkárt szenvedtek

A községben alig akad olyan ingatlan, amelyet ne károsított volna meg a múlt hónap végén tomboló vihar. A jégeső főleg a palatetős házakat rongálta meg, de a mezőgazdasági veszteség is jelentős.

Gábor János

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Gyakorlatilag az összes pala borítású ház kárt szenvedett. Még egyszer ilyen fedést én nem tennék fel – célzott arra Pandur Gábor polgármester, hogy hasonló ítéletidő bármikor megismétlődhet.

– Szerencsés véletlen, hogy az önkormányzatunk nemrég jutott hozzá egy olyan ingatlanhoz, amelyről csak ezután akartuk eldönteni, hogy mit kezdünk vele. Ennek, valamint az üdülőnknek a tetőborítását teljes egészében felajánlottuk a falunak, így akinél a cseréptető sérült, annál biztonságos körülményeket tudtunk teremteni

– magyarázta.

A községvezető kérdésünkre elárulta: a palatetős épületek megsemmisült tetejét egyelőre fóliaborítással tudták ellátni, hiszen ezt az anyagot nem lehet máshogy pótolni. Az ilyen házak tulajdonosait abban is segíteni kell, hogy hogyan szállítsák el a speciális hulladékkezelést igénylő palatörmeléket. Pandur Gábor szerint a település 116 ingatlanjának legalább 80 százaléka megsérült, így az önkormányzat anyagi segítségére is szükség lesz: becslései szerint körülbelül tízmillió forintot kell mentesítésre költeniük, holott ezt a pénzt pályázati önerőre tartalékolták.

Megjegyezte: a mezőgazdasági károk mértékét pontosan még nem tudja megmondani, de a veszteség legkevesebb több tízmillió forintos. A kárenyhítés folyamatát kissé lassúnak érzi, viszont bízik benne, hogy mihamarabb felélénkül az ügyintézés, mert a drágszéli gazdálkodóknak sosem volt még ennyire fontos a kompenzáció.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában