Gyenes Anna

2021.07.21. 06:55

Komoly műtét vár a ritka szívbetegségben szenvedő tiszakécskei lányra

A 13 éves tiszakécskei Gyenes Anna egy ritka szívbetegséggel született, ami miatt már háromszor operálták. Mindez nem segített, ezért most szívtranszplantációra vár. család steril szobát szeretne kialakítani otthonában, hogy a műtét után a kislánynak ne kelljen hosszú ideig Budapesten lábadoznia, s ez idő alatt ne essen ki az édesanya keresete.

Horváth Péter

Gyenes Anna(b) szívbeteg lány édesanyjával Dóka Piroskával(j) Tiszakécskén az otthonukba.

Fotó: Bús Csaba

Fallot-tetralógia, így hívják azt az igen ritka, az esetek csupán 10 százalékát érintő veleszületett szívbetegséget, mely során a szív üregei és erei nem megfelelően fejlődnek ki, így a vér áramlásának sebessége és iránya nem megfelelő. Általában a kamrák közötti sövényhiány, a tüdőverőér szűkülete, a jobb kamra megvastagodása jellemzi. Hatására kéküléssel járó cianózis és a legkisebb terhelésre is oxigénhiány jelentkezik. A 13 éves tiszakécskei Gyenes Anna életét ez a betegség köti gúzsba. A kislány eddigi létezésére mindvégig az elmúlás folyamatos lehetősége vetette árnyékát, s napjai ma is a küzdelemről szólnak: megnagyobbodott, gyenge szívvel született, melyet eddigi rövid élete alatt már háromszor műtöttek. Először 17 hónapos korában végeztek korrekciós műtétet, akkor a szívkamrák közötti sövényt pótolták az orvosok.

– Az első műtétnél kétszer kellett újraindítani a szívét, majd agyvérzést kapott, megvakult és megsüketült, leálltak a szervei és összeomlott a keringése. Akkor nem lehetett tudni, hogy ez milyen következményekkel jár. Szerencsére ennek nincs nyoma, mert Anna már babaként is igazi harcos volt – mondta Dóka Piroska, Anna édesanyja, aki rendíthetetlen társ lánya küzdelmeiben. Az első műtétet követően két hónappal ismét operálni kellett, majd

11 évesen újabb beavatkozásra szorult, mert a szívbillentyűi sem fejlődtek ki, így ezeket ültették be a szakemberek.

A betegség uralta az életét.

– Egész életemben fáradtnak éreztem magam és bármit csináltam, rövidesen kapkodtam a levegőt, köhögni kezdtem és elszürkültem – mondta a minden nehézség ellenére állandóan mosolygós, szeretettel teli lány, aki 13 éves korára talán többet szenvedett, mint legtöbbünk.

A két évvel ezelőtti szívbillentyű-beültetés átmeneti javulást hozott, Anna erősebb lett, többet bírt. Igyekezett teljes életet élni, barátkozni, iskolába járni. Aztán újra gyengülni kezdett, míg ma már ismét olyan állapotban van, mint a műtét előtt.

– Nála minden máshogy történik, mint tervezték az orvosok. A billentyűket 20 éves kora körül kellett volna megkapnia, de már 11 évesen szükség volt rá, és az állapotromlás is sokkal hamarabb jött – mondta könnyes szemmel az édesanya, hozzátéve, hogy a prognózis szerint a kis szív a mostani állapotában már csak rövid ideig doboghat csupán, ezért az orvosok konzíliumot hívtak össze Anna transzplantációs programba vételére. Mert

már csak a szívátültetés segíthet rajta.

– Most nem tudom, hogy mi vár rám. Néha mélyponton vagyok, akkor attól félek, hogy sosem gyógyulok meg és bizonytalan vagyok mindenben – mondta Anna. Ekkor Piroska, a szerető anya és harcostárs húzza fel a felszínre.

Gyenes Anna és édesanyja, Dóka Piroska

– Ha anya látja, hogy rosszul vagyok, akkor órákig beszélget velem és akkor minden rendbe jön, de a nővéreim is mindig felvidítanak – mondta Anna, és Piroska azonnal hozzátette: amikor ő van lent, akkor Anna a vigasztaló, így segítik át egymást a sötét pillanatokon.

Már több oldalról rendeztek gyűjtést a családnak, ugyanis Annának egy steril szobára van szüksége, amit óbögi otthonukhoz építve alakítanának ki, külön fürdőszobával és illemhellyel.

Erre azért van szükség, mert a transzplantáció után legyengítik Anna immunrendszerét, hogy csökkentsék az új szerv kilökődésének veszélyét. Ám ebben az időszakban szó szerint még a széltől is óvni kell, bármilyen szennyeződés vagy betegség végzetes lehet számára.

Piroska nem szeretne kiesni a munkából az alatt az egy év alatt, amit a kislánynak otthon kell töltenie, ezért döntöttek az építés mellett. Ez azonban nagyon sok pénzbe kerül, ők pedig kisemberek, akiknek önerőből lehetetlen ezt meg­valósítani.

– Bízom abban, hogy segítenek az emberek és felnőhetek. Ha élni fogok, orvos szeretnék lenni és a hozzám hasonlóan beteg gyerekek szívét gyógyítanám. Orvosaim is erre bátorítanak. Ha új szívet kapok, addig is míg felnövök, két dologra vágyom: szeretnék futni és végre egy nagy levegőt venni, mert még sosem tehettem – mondta reménykedve Anna.

Anna kedvenceivel.
Fotó: Bús Csaba

Segítségre szorul a család

Aki szeretne segíteni a családnak abban, hogy steril szoba épülhessen Anna számára, az Gyenes Anna 50460186-10003286-00000000 bankszámla­számán teheti meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában