knp

2021.07.02. 19:58

Fehér tündérrózsák virágoznak a Kolon-tavon

Gyönyörű látványt nyújtanak a virágzó fehér tündérrózsák a Kolon-tavon.

Várkonyi Rozália

Fotó: Filotás Zoltán

A Kolon-tavon fantasztikus látvány a rengeteg virágzó fehér tündérrózsa. A fehér tündérrózsák a legnagyobb virágú őshonos növényünk. A vízfelszínen úsznak, levelei 15-30 centiméter szélesek, kerekdedek, válluk mélyen bemetszett, szélük ép, színük fényeszöld. Ezt a fajt nem szabad összekeverni a kerti tavakba ültetett, vagy meleg vizes kifolyókban, csatornákban észlelt hasonló megjelenésű, nálunk nem őshonos szubtrópusi, trópusi tündérrózsa fajokkal. A viráguk sosem tiszta fehér, leveleik gyakran fogas szélűek.

Éjszakára a virágai becsukódnak, 3-5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá buknak, és helyükbe újak fejlődnek. A virágzási ideje június-szeptember között van, de a legszebb július elején.

Fotó: Filotás Zoltán

A fehér tündérrózsával tápanyagban gazdag, iszapos talajú tavakban, holtágakban vagy lassan folyó vizekben találkozhatunk, körülbelül 3 méter vízmélységig. A víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását. A fattyúszerkő jellemzően a fehér tündérrózsa-sárga vízitök növénytársulásra készíti úszó fészkét.

Ha egy ilyen növényt látunk, a megfigyelés pár perc alatt bejelenthető a Vadonleső programban, melynek segítségével bárki hozzájárulhat a fehér tündérrózsa előfordulási adatainak gyűjtéséhez, előmozdítva ezzel a hosszú távú megőrzését. A program ITT érhető el.

Fotó: Filotás Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában