kiskunfélegyháza

2021.07.28. 20:00

Cukrászmesterek alkották meg Félegyháza tortáját

Augusztusban a Félegyházi Expo megnyitóján fog bemutatkozni Félegyháza tortája, amit Kovács János és Molnár Tamás helyi cukrászok alkottak meg jellegzetes félegyházi alapanyagok felhasználásával, Rosta Ferenc és Balla László alpolgármesterek ötlete nyomán. Négy hét alatt született meg a homoktövis és alma ízesítésű desszert, amire méltán lehetnek majd büszkék a félegyháziak. Az alkotás folyamatáról Kovács János számolt be lapunknak.

Vajda Piroska

Kovács János cukrász örömmel vállalta a város tortájának megalkotását

Fotó: Fantoly Márton

Nem is telhetne kellemesebben egy interjú, mint egy cukrászdában, Félegyháza tortáját kóstolgatva. Abban a szerencsében volt részem ugyanis, hogy az elsők között ízlelhettem meg a város tortáját, és bizton állíthatom, hogy a zsűri jól választott. Miközben a finom édességet falatoztam, Kovács János elmesélte, hogy Molnár Tamással örömmel fogadták a város felkérését, és némi fejtörés után nagy lelkesedéssel vágtak neki Félegyháza tortájának megalkotásába. A mű négy hét alatt elkészült, és most nagy izgalommal várják a félegyházi közönség véleményét.

– A város vezetősége azt kérte, hogy a torta az alföldi ízvilágot tükrözze és helyi alapanyagok felhasználásával készüljön el. Ezt szem előtt tartva válogattuk össze a tortában domináló gyümölcsöket és magvakat. Mivel készítettünk már hasonló ízvilágú tortákat, így volt egy alapelképzelésünk. Ezek alapján többféle variációt is elkészítettünk, melyekből a városházi zsűri választotta ki a szerintük legfinomabbat. Először egy körtés vörösboros tortát, majd egy tonkabab és szeder ízesítésűt tettünk a zsűri asztalára. Ezt a kettőt elvetették, viszont a harmadik, a homoktövis-alma ízesítésű elnyerte a kóstolók tetszését – mesélte hírpoprtálunknak Kovács János, majd így folytatta: – Próbáltunk olyan desszertet alkotni, ami megfelel a mai, korszerű igényeknek: sok krémmel, gyümölcs- és ropogós réteggel, amelyben az édes, a sós és a savanykás ízek harmonizálnak egymással.

Így a torta ízvilágát a homoktövis és almazselé mellett a mák és a mandula határozza meg.

A mandulás, vajas tésztalapon és enyhén sós ropogós rétegen vanília és sós karamellás krém, illetve a gyümölcszselé váltja egymást. A tortaszeleteket a város címerét ábrázoló ostyalapocskák és aranyporral bevont mandulaszemek, illetve aszalt almadarabok díszítik.

Világversenyeken is bizonyítottak már

A baon.hu-n már többször is beszámoltunk Kovács János cukrászversenyeken elért sikereiről, hiszen több hazai és világversenyen bizonyította már tehetségét. Legutóbb Molnár Tamás szakmai segítségével aranyéremmel zárta az erfurti cukrászolimpiát, ahol artisztika kategóriában az Északi-sark című karamellszobrával érdemelte ki a legmagasabb díjat. Ugyanakkor részt vett a Brazíliában megrendezett világbajnokság nemzeti specialitások versenyén is, ahol a busójárást alkotta meg cukorból. A tavaszköszöntő-télűző karamellszobor olyan jól sikerült, hogy a zsűri első díjjal jutalmazta. Az Év Cukrásza versenyt pedig 2011-ben megnyerte.

Kovács János cukrász örömmel vállalta a város tortájának megalkotását
Fotó: Fantoly Márton

Több mint százéves kovászból sütik a kenyeret

Tavaly tavasszal a járvány miatt át kellett tervezniük a cukrászda működését, hogy talpon maradjanak. Alkalmazkodva a váratlan helyzethez, újfajta termékeket kellett bevezetniük, hiszen akkoriban süteményre és fagyira nem igazán volt igény. Mivel János pék-cukrászként végzett, belefogtak a péktermékek gyártásába, melyeket házhoz is szállítottak. Nem is gondolták, hogy kenyerüknek akkora sikere lesz, hogy ki tudnak lábalni a hullámvölgyből. A kenyérhez használt anyakovász 104 éves és Olaszországból származik – tudtuk meg Kovács Jánostól, aki azt is elmondta, hogy mára visszaállt a régi rend és újra naponta megtelik vendégekkel a cukrászdájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában