ünnepség

2021.07.09. 11:25

A Gátérról elszármazottakat is köszöntötték az idei falunapon

Rég nem látott ismerősök köszöntötték egymást szombaton az első alkalommal megrendezett elszármazottak találkozóján Gátéron. A falunappal egybekötött esemény vendégei betekintést kaptak egykori falujuk életébe.

Vajda Piroska

A résztvevők a helyi kulturális csoportok bemutatóit is megtekinthették

Fotó: Vajda Piroska

A néhány éve megszervezett helyi közösségi akadémia keretében felmérték a település erőforrásait, gyengeségeit, és a gátéri lakosok közösen megalkottak egy hosszú távú stratégiai programot. Ennek része volt a szombaton megtartott Gátérról elszármazottak találkozója is. Az ötlet megszületése óta eltelt néhány év, hiszen a szervezés számos akadályba ütközött, főként az anyagi háttér megteremtése jelentett gondot. Tavaly azonban a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapja keretében a Gátér Községért Egyesület 780 ezer forint támogatást nyert a találkozó megszervezésére, a kezdeményezést az önkormányzat is támogatta.

Az így létrejött találkozó délelőtt ünnepi szentmisével kezdődött, majd a faluháznál a vendégek köszöntésével folytatódott, ahol Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester az elmúlt évek falut érintő változásairól számolt be.

Elmondta, tizenegy éve tevékenykedik polgármesterként és az első években igen pénzszűkében volt Gátér, csak szigorú takarékossággal lehetett az önkormányzat működését biztosítani.

Mint mondta, azokban az években nagy szükség volt a lakosság támogatására, amit meg is kaptak. A látványos fejlődés 2014-től kezdődött, leginkább az állami támogatásoknak köszönhetően. A kistelepülések számára is megnyíltak ugyanis a pályázati lehetőségek, amit a helyi önkormányzat igyekezett kihasználni. Így sikerült felújítani az önkormányzati épületeket, megújuló energiaforrás, napelem látja el valamennyi épület villamosáram-szükségletét, ezáltal jelentősen csökkentek a rezsiköltségek.

Az önkormányzati földeket saját művelésbe fogták, ehhez traktorokat, mezőgazdasági eszközöket szereztek be. A falunak 2015-től van önkormányzati szolgálati autója, mellyel a tanyagondnok végzi szociális segítői tevékenységét. Idén sikerült egy másik személygépkocsit is beszerezni, amivel az ebéd szállítását oldják meg. 2014-től mostanáig közel 300 millió forint fejlesztési forrást fordítottak a településre, melynek egy része a lakosság közösségi életének fejlődését, kulturális életének változatosságát hivatott biztosítani – sorolta a polgármester.

Hangsúlyozta, ma már az önkormányzat anyagi helyzete stabil, de továbbra is igyekeznek minden pályázati forrást kihasználni, hogy ezáltal is szebbé, jobbá, élhetőbbé tegyék a falut.

Jánosiné Gyermán Erzsébet arra is felhívta a figyelmet, hogy a falu lakosságszáma rohamosan csökken, a legfrissebb év eleji adatok szerint 906-an élnek a községben.

Ezt a tendenciát egyelőre az sem tudta megfordítani, hogy az utóbbi években egyre több a faluba költöző fiatal – összegezte a polgármester, aki abban bízik, hogy az első elszármazottak találkozója tovább erősíti a gátériak együvé tartozásának érzését, és ez táplálja majd a falu jövőjébe vetett hitüket. A polgármesteri köszöntő után a helyi kulturális csoportok bemutatója, közös ebéd, végül pedig szórakoztató programok várták a Gátérról elszármazottakat.

A résztvevők a helyi kulturális csoportok bemutatóit is megtekinthették
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában