galériával

2021.06.02. 14:16

Spotterek fotózhattak két napig a kecskeméti repülőbázison

A vasmadarak fotós rajongói előtt ismét tágra nyitotta kapuit a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. Kedden és szerdán közel nyolcvan spotter örökíthette meg a reptéren folyó munkát.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Az utóbbi években rendszeresen szervez nyílt napot spottereknek a repülőbázis, idén is nagy volt az érdeklődés, az ország több pontjáról, sőt külföldről is érkeztek résztvevők.

– Ez egy bizalmi játék. Meghívni a spottereket, fotósokat és a sajtót egy szigorúan őrzött katonai objektumba, nagy felelősséggel jár.

Célunk, minden egyes alkalommal, hogy lehetőséget biztosítsunk a fotósoknak és spottereknek, hogy vigyék a jó hírünket és amellett betekintést engedhessünk a lakosságnak, a civileknek a nálunk folyó munkába, munkafázisokba. Az évek alatt kialakult egy viszonylag stabil 50-60 fős tábor, akik rendszeresen látogatják a bázisunkat sajtónyilvános eseménykor. De örömmel vesszük az új arcokat is – mondta el Szausev Xénia főhadnagy, a bázis kommunikációs és protokoll alosztályának kommunikációs tisztje.

– Nem zárhatunk le egy repülőbázist hermetikusan, így biztosítani kell azt, hogy a szabályokat betartva és betartatva időnként beengedjük őket hozzánk. Az északi pályavégen lévő kerítésnél időnként kisebb-nagyobb csoportokban profi és amatőr fotósok is várnak egy-egy lehetőségre, amit lencsevégre kaphatnak. Ez egészen addig működhet, amíg a repülésbiztonságot nem veszélyeztetik és tiszteletben tartják a köz-és magánterületre vonatkozó szabályokat – folytatta Szausev Xénia főhadnagy.

Profin kommunikálnak

A kommunikációs alosztály profin teszi a dolgát, elérhető a Facebook-on, telefonon és emailben is, rendszeresen kapnak is kérdéseket, gratulációkat, amelyekre minden alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak.

– Fontos, hogy a sablonos szöveg helyett, személyre szabott válaszokat adjunk. A helyi sajtóval is jó a kapcsolatunk.

Ugyan az utóbbi egy évben csökkentek a lehetőségek a pandémia miatt, de rendszeres látogatói a bázisunknak. Mindez persze a kommunikáción túl mutat: egy-egy ilyen rendezvény szervezése ugyanis igazi csapatmunkát és együttműködést igényel a bázis több alegységével és szakágával, hangsúlyosan a hadművelettel és logisztikával. Arról nem beszélve, hogy mi kommunikációsok hiába ötletelünk az íróasztalnál, parancsnok úr és a bázis vezetőségének támogatása nélkülözhetetlen – hangsúlyozta a kommunikációs tiszt.

Fotó: Bús Csaba

Közös hobbi a fotózás

Gáncs Péter egészen Pápáról autózott Kecskemétre, hogy részt vehessen a spotter napon. Barátaival 2017-ben alapították meg az LHPA Spotter Team-et a Veszprém megyei városban, a magyar katonai repülés Kecskemét és Szolnok melletti harmadik legfontosabb településén.

– Mindannyian a pápai repülőtér szomszédságában nőttünk fel, és szívtuk magunkba a kerozingőzt, azaz a repülőgépek iránti rajongás gyermekkorunk óta megvan, és nem csökkent. Családunkban volt két vadászpilóta, nagypapám testvére és másik nagyapám sógora. Majdnem papám is az lett, csak a dédszüleim lebeszélték – mesélte Péter.

A fotózás mindannyiuknak hobbi a civil foglalkozás mellett – ő például egy óvodában karbantartó –, de amikor idejük engedi, veszik a fényképezőgépet és igyekeznek megörökíteni a a Pápán zajló reptéri életet és forgalmat. Időnként pedig felidézik a múltat, amikor még a legendás MiG-21-esek szálltak fel a bázisról.

Szívesen elmennek más repterekre is fotózni, Kecskeméten is jártak már, de voltak többször Ferihegyen és külföldre is eljutottak.

– Nagyon jó ez a kezdeményezés, örülünk neki, természetes volt, hogy jövünk, még ha Kecskemét nincs is a szomszédban – jelentette ki a pápai spotter csapat tagja.

Rögtön beleszeretett a „nagyvasakba”

Mikor harminc éve a kecskeméti Letanóczki Nóra meglátta a MiG-29-eseket, rögtön beleszeretett a „nagyvasakba”. Onnantól kezdve természetesen ott volt a helye minden repülőnapon, és elkezdte a gépeket fotózni, ekkor még fekete-fehér filmre. Most már óriási objektívvel és természetesen digitális géppel „vadászik” a repülőkre. Amióta a bázis megszervezi a spotternapokat, rendszeres résztvevő, most is első szóra ugrott, mert mint mondja, tizenötödször is tud új témát találni.

Fotó: Bús Csaba

– Mindig azon agyalok, azt keresem, hogy mivel lehet érdekesebbé, különlegesebbé tenni a fotókat. Én elsősorban a dinamikát igyekszem megragadni, nemcsak a repülőgépek dinamikáját, hanem ahogy a kiszolgáló személyzet dolgozik, a repülőműszakiak és a hajózók együttműködnek. Fontosnak tartom kiemelni ezeket a részleteket, hiszen mindenkinek megvan a maga pontosan időzített feladata, az egész olyan, mint egy precíz gépezet. Legutóbb például a tankolást, a lőszerek betöltését lehetett jól végigkövetni – mondta Nóra.

A munka mellett ő havi három-négy alkalommal tud időt szakítani fotózásra. Ilyenkor megadja a módját, nem rohan: szépen összekészül és több órát is eltölt a reptér kerítése mellett. Az idei besztof képeit februárban lőtte a két Airbus-ról és az őket kísérő Gripenekről, a repülőgépeknek gyönyörű hátteret adott a naplemente.

Nóra szerint a bázis kommunikációs tevékenysége hatalmas fejlődésen ment át.

– Nagyon szépen köszönünk minden egyes alkalmat, amikor nemcsak betekintést kaphatunk a repülőbázis életébe, hanem fotóinkon keresztül be is mutathatjuk az ott zajló munkát, számomra ez nagyon megtisztelő – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában