verseny

2021.05.08. 13:52

Fizikából jeleskedtek a félegyházi diákok

Játsszunk fizikát! címmel 22. alkalommal hirdetett fizikai kísérletekből álló versenyt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete általános és középiskolás diákok számára a közelmúltban.

Vajda Piroska

Görög Máté, Csanda Martin András és Magony Roland

Forrás: Munkatársunktól

A verseny arra igyekszik ösztönözni a diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Így hat héten keresztül, kéthetenként tudománytörténeti kérdést és három kísérleti feladatot kellett megoldani a tanulóknak. A Kiskunfélegyházi Constantinum Intézményt Csanda Martin András, Görög Máté és Magony Roland 7. és 8. osztályos tanulók képviselték a versenyen, melynek zárórendezvényét a közelmúltban tartották.

A félegyházi diákok a Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium diákjaival együtt megosztott első helyezést értek el – tájékoztatta hírportálunnkat Mindák József, a Constantinum igazgatója. Elmondta, a versenyen összesen kilenc fizikai jelenséget kellett a diákoknak demonstrálni és megmagyarázni.

Ugyanakkor három szegedi fizikus életéről kellett tanulmányt készíteniük. Ebben az évben a diákoknak kisfilmet is készíteniük kellett az egyik kísérletről és az egyik fizikusról is. A félegyházi diákok dr. Bor Zsolt Széchenyi-díjas lézerfizikus munkásságát mutatták be. Kisfilmjükből kiderül, hogy a 71 éves fizikus olyan lézerek fejlesztésével foglalkozik, amellyel évente 1 millió ember szembetegségeit gyógyítják. A Constantinum diákjainak munkáját dr. Hidegné Torma Erzsébet segítette – részletezte az igazgató. A diákok végezetül elmondták, összességében nagyon tanulságos, fantáziadús és örömteli versenyen vehettek részt. A feladatok kidolgozása során sok tapasztalatra és tudásra tettek szert.

Görög Máté, Csanda Martin András és Magony Roland
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában