galériával

2021.05.09. 19:55

Éles helyzetben is sokszor bizonyítottak már a halasi Tüzes Kunok

Szintfenntartó gyakorlatot tartott az elmúlt hétvégén a kiskunhalasi tűzoltólaktanya udvarán a Tüzes Kunok Járási Mentőcsapat.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A halasi, majsai és tompai önkéntesekből álló szervezet hét évvel ezelőtt alakult meg és több alkalommal éles helyzetben is bizonyították rátermettségüket. Legutóbb május 6-án a Zsanai út mellett, ahol egy bozótos kapott lángra. A helyszínen bevetették a mentőcsapat új gyorsbeavatkozó terepjáróját is.

A mentőcsapat tagjai gyakorolták a bázisépítést, amely egy nagyobb káresemény esetén biztosítaná a hátteret, sátrat állítottak és egy aggregátort telepítettek.

– A szimulációs gyakorlaton egy erdő lángoló aljnövényzetét kellett eloltani, amit az önkéntesek quados egysége derített fel. A tűzoltást azokkal a Volkswagen Amarok gyorsbeavatkozó szerekkel végezték az önkéntesek, amelyből kettő is érkezett a kiskunhalasi tűzoltóság illetékességi területére. Az egyik Kiskunhalason, a másik Tompán lesz hadrendbe állítva – mondta el Babud Jenő tűzoltó ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A gyakorlat során a műszaki egység egy úttestre dőlt fát távolított el, ahol bevetették a mentőcsapat egészségügyi egységét is, egy sérültet láttak el.

A szombati nap kiváló alkalom volt arra, hogy a mentőcsapat tűzoltó és műszaki egysége megismerkedjen a gyorsbeavatkozó gépjárművekkel, amelyek a kisebb tüzek és viharkárok felszámolása során segíti majd az önkéntesek munkáját.

Fotó: Pozsgai Ákos

A Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén működik a Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület, amely számos alkalommal bizonyított már éles körülmények között. A szombati gyakorlaton jelen volt dr. Jackovics Péter ezredes főosztályvezető, a Hunor Mentőszervezet parancsnoka, Szabó Antal alezredes megyei polgári védelmi felügyelő és Mészáros Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke is, akik elégedetten nyilatkoztak a Tüzes Kunok Járási Mentőcsapat tagjainak felkészültségéről.

Jackovics Péter ezredes a gyakorlat résztvevőinek elmondta, hogy ma már több mint húszezer önkéntes segíti a katasztrófavédelem munkáját országszerte. Elmondta azt is, hogy a közelmúltban 16 darab Volkswagen Amarok gyorsbeavatkozó gépjárművet kaptak országszerte az önkéntes szervezetek. Valamint, hogy hamarosan megérkeznek a megyei igazgatóságokra azok a védőruhakészletek is, amelyek a mentőcsoportok méretigénye szerint lesznek összeállítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában