galériával

2021.05.13. 16:11

A legjobb kiskőrösi borokat választották ki

Tizennyolc bor kóstolása után döntött a zsűri szerda este a Kiskőrös Város Bora cím adományozásáról.

Barta Zsolt

Fotó:

Csak sejtjük, hogy milyenek a 2020-as szőlőtermésből készült borok. Kiválóak lehetnek, de nem volt egyetlen szakmai fórum sem, ahol ezt meg lehetett volna erősíteni. Mindig a hagyományos városi borversenyen választják ki a csúcsborokat Kiskőrösön, de ez, a járvány miatt most elmaradt.

Szerda este összeült néhány borkedvelő polgár, hogy a legjobb fehér, rozé és vörös bort kiválassza, amelyek az idén viselhetik a Kiskőrös Város Bora címet. A Szentpéteri család pincészetének a teraszán 18 mintát ízleltek végig, egy előkóstolás során a kibővített szakmai zsűri tagjai. Ezek közül kilenc fehér, öt rozé, négy pedig vörös bor volt. A mintákat az István Borház, a Vass Bor Kft. és a Szentpéteri Borpince nevezte be. – tájékoztatta a baon.hu-t Béleczki Mihály borlovagrendi nagymester.

A kellemes munkájuk során, a borlovagrendi bizottsági tagok megfelezték a nevezett palackokat, és csak kilenc bort küldtek a a csúcsbizottság elé. Ezt követően Domonyi László polgármester, Béleczki Mihály a város Gondűző Borlovagrendjének nagymestere, és Kelemen Pál hegyközségi elnök hozták meg a végső döntést. A döntnökök a legjobb fehér bornak a Vass Bor Kft. 2020-as Irsai Olivér nedűjét választották. Csodálatosan szép illatát a többi versenybor nem tudta felülmúlni, finom kerek bor. A Vass Bor Kft. cabernet sauvignon rozéja a rozék legjobbja lett. A vörös kategóriában pedig a Szentpéteri Borház 2018-as kékfrankosa a város bora, amely fahordóban érlelt testes kerek bor. Béleczki Mihály elmondta: csak olyan mintával lehetett nevezni, amelyből a borásznak legalább ezer palackja volt, és amelynek a szőlője a kiskőrösi hegyközség területén termett. A díjátadás valószínűleg július elején lesz. Az idei évről Béleczki Mihály elmondta: kiválóan fejlődik a szőlő, a fagyok elkerülték. Reméli, hogy a Néró ültetvényén augusztusban szép szüretre számíthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában