Jól van a Covid miatt császározott kecskeméti kismama és babája

Balás Barbara kecskeméti kismama 35 hetes terhes volt harmadik gyermekével, amikor a koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt kórházba került 2020 novemberében. Folyamatosan romló állapota miatt az övé lett az első súlyos állapotú, nehezített körülmények között végzett covidos császármetszés Kecskeméten. Azóta már a baba és a mama is jól van, és Barbara hamarosan felveszi az első oltását is.

Bajáki Zsanett

Forrás: Shutterstock

Balás Barbara kecskeméti kismama 35 hetes terhes volt harmadik gyermekével, mikor november elején a koronavírus tipikus tüneteit kezdte tapasztalni magán. Mivel az állapota folyamatosan romlott, háziorvosa november 9-én beküldte a kórházba, ahol két nap múlva, november 11-én az orvosok a császármetszés mellett döntöttek, mert az anya tüdőgyulladása két életet veszélyeztetett.

A szülés után a 30 éves nő lélegeztetőgépre került és voltak olyan napok, amikor az orvosok minimális esélyt adtak a felépülésére.

A komoly kezeléseknek hála azonban november 21-én este végül Barbarát levették a lélegeztetőgépről és felépülése után, 21 nap kórházi ápolást követően anya és baba is elhagyhatta a kórházat.

– Mindannyian jól vagyunk – mondta el a baon.hu érdeklősére Balás Barbara csütörtökön. – Nem volt szükség semmilyen utókezelésre, de annyit javasoltak az orvosok, hogy fél év múlva érdemes visszamennem egy csökkentett sugaras CT-e, amiből kiderül, hogy a tüdőm mekkora százaléka roncsolódott. A gyulladást követően hegesedni kezdhet a tüdő azokon a részeken, ahol nem tud regenerálódni, de szerencsére én semmi gondot nem tapasztalok a hétköznapi életben – mondta el.

Amikor Barbara kórházban volt, éppen az egészségügyi dolgozók között térképezték fel az oltakozási hajlandóságot. Akkor még nem sejthette senki, hogy hónapokon belül ilyen széles körben elérhetővé válnak a vakcinák.

– Mivel átestem a betegségen, így önszorgalomból elmentem egy antitest mérésre, ahol kimutatták, hogy jelenleg a védettségem megegyezik a kétszer oltott emberekével.

Ugyanakkor a kezelőorvosom szerint azonban semmi nem indokolja a várakozást. A regisztrációm alapján pedig épp most szombaton kerülök sorra, hogy Kecskeméten felvegyem a kismamáknak tanácsolt Pfizer-oltást – mesélte a kismama.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában