közbiztonság

2021.03.13. 11:20

Tíz perc alatt a helyszínre érnek a kecskeméti városrendészek

A lakossággal való még szorosabb kapcsolatra törekszik a városrendészet, melynek vezetője, dr. Német Zsolt szeretné elérni, hogy szervezetük a biztonsággal jelentsen egyet a kecskemétieknek. Sipos László közbiztonságért felelős tanácsnok pedig kijelentette: a város segítségre szoruló lakói a veszélyhelyzet elmúltával is számíthatnak majd a polgárőrökre.

Hraskó István

Kecskeméti Városrendészet dolgozói

Fotó: Bús Csaba

Tavaly nyáron lett a Kecskeméti Városrendészet vezetője dr. Német Zsolt, aki fő célként a rendészeti tevékenység erősítését, a lakosság biztonságérzetének növelését tűzte ki célul. Korábban hírportálunknak adott interjújában elmondta: véleménye szerint az elmúlt években a parkolással kapcsolatos ellenőrzések kötötték le a kapacitásaik legnagyobb részét. Ezen változtatni kívánt, hogy több idő, energia, munkatárs maradjon az utcán szeszes italt fogyasztó, szemetelő, hangoskodó, erőszakos módon kéregető, járókelőkbe belekötő személyekkel szembeni fellépésre, valamint az illegális hulladéklerakás jelenségének visszaszorítására.

Úgy látja, az elmúlt fél évben sokat léptek előre a kitűzött célok elérése felé, telefonon, levélben, e-mailen keresztül mind több jelzés, segítségkérés érkezik hozzájuk. Kijelentette: minden megkeresésre igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül reagálni, ha az ügy hozzájuk tartozik, akkor saját hatáskörben intézkednek, ha nem, haladéktalanul értesítik a társszerveket, jellemzően a rendőrséget.

A bizalmat a gyors fellépéssel is igyekeznek megszolgálni, rendszeresen mérik, járőrkollégáik a telefonhívástól számítva mennyi idő alatt tudnak a helyszínre érkezni, és ehhez általában nem kell több tíz percnél

– mondta dr. Német Zsolt, aki ugyanakkor hangsúlyozta: nem elégszenek meg az eddigi eredményekkel, még szorosabb kapcsolatra törekszenek a lakossággal. Szeretnék, ha szervezetüket egyenlőnek tekintenék a biztonsággal.

A városrendészetnél azt szeretnék, ha szervezetük a biztonságot jelentené a lakosságnak
Fotó: Bús Csaba

– Kecskemét város közbiztonságának megteremtése az összefogás és az együttműködés elvére épül, és elmondható, a helyzet javításában a rendőrség, a városrendészet és a polgárőrség egyaránt felelősen, tevékenyen és hatékonyan részt vesz. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a rendőrség a létszáma és a szerteágazó feladatköre miatt nem tud mindenhova eljutni. Mi képesek és készek is vagyunk dinamikusabb leterhelésre – mondta a Kecskeméti Városrendészet vezetője, hozzáfűzve, ügyeleti számukon (06-20/621-5599) mindennap reggel 6-tól este 10-ig elérhetőek (e-mail-­címük: [email protected]).

Dr. Német Zsolt azt is kiemelte a baon.hu-nak, hogy a polgárőrséggel való együttműködésük még inkább erősítheti a biztonsági hálót Kecskeméten. Sipos László, az önkormányzat közbiztonságért felelős tanácsnoka egyetért ezzel.

A képviselő – aki a kecskeméti polgárőr-egyesületek tevékenységét összehangolja, és 2002 óta maga is polgárőr a Szeleifaluban – elmondta: kezdeményezésére körülbelül öt éve a városrendészek elkezdték feltérképezni, felrajzolni és fényképekkel dokumentálni a külterületek útjait, valamint azt is felmérték, mely házakban laknak idős, segítségre szoruló emberek. A térkép most is megvan, és némi frissítéssel nagyon nagy hasznát vennék a polgárőrök és a városrendészek egyaránt.

– A koronavírus hozta helyzet az elmúlt egy évben nagyon világosan megmutatta, hogy sok olyan ember van, akik segítségre szorulnának.

Újra fel kell mérni, kik azok az – elsősorban külterületen, tanyán, egyedül élő – emberek, akiknek például gondot jelenthet egy bevásárlás vagy egy gyógyszerkiváltás, és esetleg telefonjuk sincs.

Feléjük szeretnénk nyitni, rendszeresen meglátogatni őket, hogy tudatosuljon bennük: a polgárőrökre számíthatnak, mellettük állnak, nemcsak a járvány okozta veszélyhelyzetben, hanem akkor is, ha annak vége lesz – mondta el Sipos László.

Kecskeméti Városrendészet dolgozói
Fotó: Bús Csaba

Úgy véli, a város közel háromszáz polgárőre valóban erős támaszt jelenthet az arra rászoruló kecskemétieknek, és az egyesületeket képesnek is tartja egy ilyen plusztevékenység ellátására.

A tanácsnok az illegális szemetelésre is kitért, amely szerinte nemcsak köztisztasági, hanem közbiztonsági probléma is. Körzetében, Kisfáiban például lovas kocsival szoktak feltűnni nem igazán megnyerő egyének, akik bántó hangon, agresszívan szinte követelik a lakóktól, hogy adják nekik lomjaikat, nem használt hűtőszekrényeiket.

– Páran kifejezetten ebből élnek a városban: összegyűjtik a házaktól a szemetet, kiszedik, kiszerelik belőle, ami nekik kell – főleg a fém alkatrészeket –, aztán a többit, a számukra felesleget ledobálják az út mellé. Ennek meggátolására folyamatos figyelemre van szükség, közös erő­feszítéseket igényel a lakosságtól, a városrendészettől és a polgárőröktől is – vélekedik Sipos László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában