kalocsa

2021.03.09. 08:16

Tartják a kapcsolatot a nemzetközi szervezettel

Online tartották meg a Nukleáris Létesítmények közeli Európai Önkormányzatok Szövetségének (GMF) legutóbbi nemzetközi konferenciáját, amelyen a kalocsai polgármester, a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) elnöke is részt vett.

Gábor János

Atomerőmű-leszerelésről szólt a GMF konferenciája

Fotó: Gábor János

Dr. Filvig Géza a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat csütörtökön kiadott közleménye szerint Atomerőművek bezárása és leszerelése – társadalmi-gazdasági hatásai címmel hallgatta meg a legfrissebb brit, bolgár, francia és spanyol tapasztalatokat.

A GMF lényegében az olyan európai szervezeteket fogja össze, mint amilyen a Paksi Atomerőmű körzetében működő TEIT. A települési társulások szövetségét jelenleg a svéd Pia Alström (Kavlinge polgármesterasszonya) vezeti három alelnökkel, akiknek egyike a paksi Dohóczki Csaba. A nemzetközi gárda évente többször szokott konferenciát tartani, de a kontinensen körülbelül egy éve tomboló koronavírus-járvány miatt online rendezték meg az aktuális találkozót.

A közlemény szerint a kalocsai városvezető fontosnak tartja a folyamatos kapcsolattartást a nemzetközi szervezettel, mert ez a közös gondolkodás és fejlődés elengedhetetlen része, a GMF-konferenciáknak pedig eddig is számos hozadéka volt a TEIT számára.

Mint ismert, hosszú ideig maga a TEIT sem tudott ülésezni a pandémia miatt, de végül múlt hónapban tudtak tartani egy-egy találkozót a Duna keleti, illetve nyugati oldalára eső tagtelepülések vezetői számára. A polgármesterek megbeszélték az idei évre vonatkozó vállalásokat, és megállapodtak abban, hogy az év második felénél előbb nem terveznek be tanulmányutakat vagy személyes rendezvényeket.

Ugyanezeken a tárgyalásokon derült ki, hogy a társulás az előző évhez hasonlóan 320 millió forintból gazdálkodhat 2021-ben, vagyis idén ekkora értékben tud különböző települési projekteket támogatni.

Atomerőmű-leszerelésről szólt a GMF konferenciája
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában