Tisztítsuk meg az országot!

2021.03.22. 06:55

Felszámolják a szeméthalmokat Kiskunhalason

A halasi önkormányzat az eddigieknél is intenzívebben veszi fel a harcot az illegális szemetelőkkel szemben. Ennek keretében a Kiskunhalas kistérségben is feladatokat vállaló pusztamérgesi Megyeszéle Alapítvánnyal együttműködve, 15 szeméttel és építési törmelékkel telepakolt illegális hulladéklerakót szeretnének felszámolni a Tisztítsuk meg az országot! program keretében – jelentette be közösségi oldalán Fülöp Róbert polgármester.

Pozsgai Ákos

A legmagasabb bírsággal fognak büntetni

Forrás: Archív felvétel

Fotó: Pozsgai Ákos

Februárban nagy érdeklődéssel zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázata: a Tisztítsuk meg az országot! program részeként meghirdetett kiírásra 370 pályázat érkezett, több mint 5,5 milliárd forint támogatási igénnyel.

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez. A Tisztítsuk meg az országot! program keretében az erdők, folyók, vasúti és közúti létesítmények környezetét tisztítják meg az évtizedek óta jogtalanul lerakott szeméttől.

A pályázaton a pusztamérgesi Megyeszéle Alapítvány 4,1 millió forintot nyert, ebből az összegből számos feladatvállalás mellett 15 kiskunhalasi helyszínt is kitakarítanak majd.

– Hulladékmentesítésre, a munkálatokhoz szükséges kézi eszközök és védőfelszerelések beszerzésére is lehet majd költeni az elnyert pályázati forrásból – sorolta a sikeres projekt részleteit Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere, aki beszámolt arról is, hogy Kiskunhalas vonatkozásában minden háztartásba eljuttatnak majd egy tájékoztató kiadványt az ingyenes lomtalanítás lehetőségeiről, a szelektíven gyűjthető, valamint a hulladékudvarban leadható és egyéb veszélyes hulladékok kezeléséről, a Hulladékradar bejelentőfelület használatáról, a Tisztítsuk meg az országot! program részleteiről és annak helyi sajátosságairól.

Hozzátette: a városon belül a Dugonics utca végén levő területen, valamint külterületi részeken, az Alsó- és Felsőöregszőlőkben, illetve a Hatöles út, Olajosok útja mentén, de a Sóstó mögötti vasútpálya mellett is számos illegálisan lerakott hulladékkupac van, amit szeretnének ennek a programnak a keretében eltakarítani. Az alpolgármester elmondta, hogy az előzetes számítások szerint legalább tíz köbméter zöld, harminc köbméter vegyes, öt köbméter veszélyes és elektronikus, valamint harminc köbméter építési törmeléket tudnak majd a pályázati támogatásnak köszönhetően összegyűjteni, ebben a Városgazda Zrt. fog közreműködni, majd az összegyűjtött hulladékot a szemétszállító szolgáltató fogja elvinni és tovább kezelni.

A legmagasabb bírsággal fognak büntetni
Fotó: Pozsgai Ákos / Archív felvétel

A koronavírus-járvány miatt egyelőre nagyobb létszámot megmozgató önkéntes takarítást nem lehet szervezni, a program viszont április végéig befejeződik, így csak a későbbiek során, ha marad feladat, tudnak civil környezetvédők, önkéntesek élő munkaerővel csatlakozni a kezdeményezéshez.

Kuris István László kiemelte, hogy a városrendészet továbbra is várja a lakossági bejelentéseket, információkat a hulladékot illegálisan elhelyezőkről, akiket a kiszabható legmagasabb bírsággal fog büntetni az önkormányzat, valamint a korábbi gyakorlatnak megfelelően továbbra is minden közzétehető információt, fénykép- és videófelvételt közzé fognak tenni annak érdekében, hogy a nyilvánosság erejével is elvegyék a kedvét azoknak, akik illegálisan szeretnének hulladékot elhelyezni bárhol is.

Borítóképünk archív felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában