vízszabályozás

2021.03.12. 08:22

Befejezéséhez közeledik az erőmű építése Tasson

A tervek szerint ebben a hónapban kezdődik meg a a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág (RSD) vízminőségének javítását célzó tassi többfunkciójú vízleeresztő műtárgy próbaüzeme, mely során a különböző üzemállapotok tesztelése valósul meg.

Gulyás Sándor

A tassi új műtárgy Sajó Elemér nevét fogja viselni

Forrás: Vízügy

A műszaki átadás-átvétel a bő három hónapos próbaüzemet, valamint a végső tereprendezési, javítási munkálatokat követően kezdhető meg, a projekt befejezése az idei év első felére tehető.

A teljes Duna-ág rendezése 1910-ben kezdődött el. A tassi hajózsilipet, a vízerőművet és a vízleeresztő zsilipet 1928-ban adták át, amit 1956-ban a dunai jeges árvíz olyannyira megrongált, hogy a szakemberek az elbontása mellett döntöttek. A későbbiekben a Duna-ág vízleeresztését az átalakított hajózsilippel oldották meg, ám ez kevésnek bizonyult a kitűzött vízgazdálkodási célok eléréséhez.

Az új, többfunkciós vízleeresztő műtárgy létesítésének előkészítése 2010-ben kezdődött el.

A Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízminőségének helyreállítását célzó nagy projekt tanulmánytervei, továbbá annak projektelemei – a két nagy műtárgy (Kvassay- és Tassi-zsilip) részleges rekonstrukciója, az RSD monitoringrendszerének kiépítése és az RSD parti sávjának csatornázása – az előző európai uniós ciklus idején valósultak meg. Az új, többfunkciós műtárgy kivitelezése 7,4 milliárd forintba kerül, melynek 85 százalékát európai uniós forrás fedezi, a fennmaradó részt az állam finanszírozza. A munkálatok 2018-ban kezdődtek el.

Az új műtárgy a Duna bal parti árvízvédelmi töltésébe került, biztosítva a szivattyús vízátemelést, valamint a gravitációs vízleeresztést az RSD-ből a Dunába és a Dunából az RSD-be.

A hajózsilip visszakapja eredeti funkcióját, a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág vízszabályozását fogja teljes egészében elvégezni. A víztömeg átvezetése különböző üzemmódokban is lehetségessé vált. Árvizek esetében, mikor a Nagy-Duna vízállása magasabb, mint a Duna-ágé, az új műtárgynak köszönhetően tudják visszatölteni a vizet az RSD-be. A turbinarendszer segítségével optimális esetben (amikor a Nagy-Duna vízállása alacsonyabb az RSD-énél) áramot termel a rendszer. A tassi új műtárgy Sajó Elemér nevét fogja viselni – olvasható a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatójában.

A tassi új műtárgy Sajó Elemér nevét fogja viselni
Fotó: Vízügy

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában