both zoltán

2021.02.20. 11:25

Könyvben vall függőségeiről a dunapataji származású vadállatbefogó

A dunapataji származású Both Zoltán az ország talán legextrémebb munkakörében dolgozik, mára boldog és kiegyensúlyozott, iskolai előadásokat is tart, pedig anno majdnem felemésztették a szenvedélybetegségei. A dr. Jekkel Gabriellával közösen jegyzett kötetében feltárul a viszontagságos életút.

Gábor János

Forrás: Both Zoltán

Hobbiból felépített hüllőgyűjteménye tette ismertté az egzotikus állatok rajongóinak körében, majd egy egész ország megjegyezte a nevét, amikor ő lett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetlen hazai vadállatbefogója. Életútja tele van kettősséggel: már a média keresett szakértője volt, miközben otthon áramtalanított lakás várta, fizetetlen számlák miatt. Nehéz helyzetében alkoholhoz, gyógyszerekhez, drogokhoz nyúlt, felépülése regénybe illő fordulatokat hozott. A nem mindennapi történetet végre papírra vetették.

– A könyvön tavaly februárban kezdtem el dolgozni, amikor beütött a vírushelyzet, és egy nap alatt 54 előadásomat mondták le. Télen állatbefogásom eleve nincsen, ezért még jobban ráértem, és egy éjszaka elkezdtem jegyzetelni. Hatéves koromtól kezdtem a történetet, mert az emberek csak azóta ismernek, hogy megjelentem a kereskedelmi tévécsatornák képernyőjén – idézte fel hírportálunk kérdésére Both Zoltán. – Úgy gondoltam, vegyük egy kicsit komolyabbra a hangvételt. Olyan oldalamat akartam megmutatni, amiről nem lehet vagy inkább nem akartam beszélni bulvárújságoknak, tévéknek – mutatott rá.

A mára közismert egzotikusállat-szakértő szegénységben töltötte a gyermekkorát, és szülei sokáig nem hittek a céljaiban. A könyvből kiderül, hogy a mindig vidám vadállatbefogó karaktere lényegében egy smink, ami sok viszontagságot takar: alkoholproblémával küszködő anyát, szülei válását, vagy egy minden probléma ellenére szerető nagymamát, aki végül felnevelte.

A nehéz fiatalkor után hirtelen bekövetkező ismertséget és sikert nehezen dolgozta fel, amit csak tovább fokozott édesapja halála. Tudatmódosító szerekhez menekült, és szűk egy évig súlyos függőségektől szenvedett, míg egy nap szabályosan rosszul lett a saját tükörképétől. Ekkor már a 90-es évek végén járunk: az összeomlás után felszívta magát, mert tudta, hogy egyedül rajta múlik a gyógyulás.

– Kiléptem ebből az időszakból, és ez is a könyv tanulsága. Hiába mész el bármilyen orvoshoz, hiába kérsz segítséget, ha te magad nem akarod jobbá tenni az életed! Egy másik ember soha nem fogja tudni a te életedet megjavítani, csakis te magad – foglalta össze. – Ha szépnek és színesnek szeretnéd látni az életedet, akkor az is lesz, viszont ha a sebeidet nyalogatod, akkor egyre mélyebbre süllyedsz, és egyre nehezebb visszajönni – summázta, hozzátéve: amikor ezt felismerte, végre elkezdte bevonzani a jó dolgokat.

A felépülés útjára lépve azonnal megcsörrent a telefonja, és a katasztrófavédelem leszerződtette külsős vadállatbefogó munkatársnak, és azóta is ellátja ezt a feladatot, egyedüliként az országban.

– Az egzotikus állatokkal kapcsolatos segélyhívások addig a tűzoltókhoz futottak be, nekik viszont volt elég dolguk ahelyett, hogy az egyre divatosabbá váló, ám a kutyáknál-macskáknál sokkal gyorsabban megszökő kígyókkal, hüllőkkel vagy más veszélyes, esetleg méreggel ölő állatokkal foglalkozzanak – magyarázta.

A története feldolgozásához profi szerző segítségét kérte. Felkereste az általa mélyen tisztelt dr. Jekkel Gabriellát – a nagy sikerű Csendes gyilkos és Életeken át című kötetek szerzőjét –, akivel hosszan dolgoztak, sírtak-nevettek együtt, mire elkészült A vadállatbefogó – cenzúra nélkül című könyv, ami már előrendelhető a jekkelgabi.hu portálon, míg a könyvesboltokban csak márciustól lesz elérhető.

Both Zoltán az összeomlás után felszívta magát és kimászott a gödörből
Fotó: Both Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában