kunszállás

2021.02.18. 17:25

A fejlesztési lehetőségekről szólt a polgármesterek találkozója

A népességmegtartó fejlesztési lehetőségekről volt szó a 4. számú választókerület polgármestereinek csütörtöki találkozóján. A fórumnak a kunszállási faluház adott otthont.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A településvezetőket negyedévente hívja megbeszélésre Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, hogy közösen összegezzék az önkormányzatokat érintő problémákat és megoldásokat keressenek azokra. Ugyanakkor a választókerület polgármesterei minden alkalommal tájékoztatót kapnak országos, aktuális témákban is.

A csütörtöki találkozónak három fő témája volt: a Magyar Falu Program pályázati lehetőségeiről Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, míg a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónáról Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos számolt be. Gáldonyi Sándor őrnagy pedig a speciális önkéntes tartalékos toborzás fontosságára hívta fel a polgármesterek figyelmét. Arra kérte őket, hogy vigyék hírét a Magyar Honvédség által kínált lehetőségeknek.

Nemesi Pál, kormánybiztos elmondta, hogy a kormány a koronavírus-járvány idején elindította a gazdasági akcióterv kidolgozását és az országot négy zónára osztotta. A 4. számú választókerület települései a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zónába tartoznak. A közelmúltban elkészült a zóna gazdaságfejlesztési stratégiája, amely négy fő területet foglal magába: a versenyképesség növelését, a határon átívelő társadalmi kohézió erősítését, a régiók klímabarát és erőforráshatékony környezetfejlesztését, illetve az egészségipar fejlesztését – részletezte Nemesi Pál.

A településvezetők negyedévente találkoznak
Fotó: Vajda Piroska

Gyopáros Alpár kormánybiztos a Magyar Falu Program legújabb pályázati lehetőségeit vázolta. Elmondta, az első negyedévben 70 milliárd forintos keretből gazdálkodhatnak és a pályázatokat négy ütemben írják ki. Az első pályázatok már ismertek. Ezek az építési beruházásokat érintik. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy ezeknél a pályázatoknál harminc nappal kitolták a felkészülési időt.

A pályázatok második üteme március elejére várható, ezek az önkormányzati utak, hidak és kerékpárutak építését és fejlesztését célozzák.

Erre a feladatra 20 milliárd forintot fordítanak.

Az egyházi közösségi terek fejlesztésre, illetve az ehhez kapcsolódó bértámogatásra is lehet majd pályázni. Március 8-án újabb pályázatokat tesznek közzé, melyek a temetők infrastruktúra fejlesztését, óvodaudvar, illetve közterületi játszótér építését és felújítását célozzák. Ugyanebben az időpontban hirdetik meg a falusi civil alapot is. Az utolsó pályázati körben, ami április elején lesz, járdafejlesztésre, orvosi eszközök beszerzésére, falubusz beszerzésre, illetve a közterületek karbantartását célzó eszközök beszerzésre pályázhatnak az önkormányzatok.

Gyopáros Alpár beszámolt még az úgynevezett kisboltos pályázatról is, amely a 2000 lélekszám alatti települések boltjainak fejlesztését és működését támogatja. Olyan településeken, ahol nem működik semmilyen üzlet, boltok nyitására is pályázni lehet. Hazánkban ugyanis jelenleg háromszáz településen egyáltalán nincs bolt – részletezte a kormánybiztos, aki Kunszállás után Kiskunhalason az 5. számú választókerület polgármestereinek is tartott hasonló tájékoztatót.

Élhetőbbé teszik a falut

A házigazda település polgármestere, Almási Roland Márk az elmúlt 16 hónap fejlesztéseiről számolt be a fórum vendégeinek. Elmondta, hogy tavaly sikeresen zárult a falu történelmének eddigi legnagyobb, 190 millió forintos beruházása, az óvoda bővítése és fejlesztése, illetve befejeződött a polgármesteri hivatal energetikai felújítása is. Hatvan millió forintos beruházás keretében valósult meg település a főutcájának rehabilitációja. A járdaépítés mellett három új gyalogátkelőt is kialakítottak a főutca legforgalmasabb részein, valamint huszonnyolc új parkoló is épült a főutca mentén. A polgármester szólt még a temető közvilágításának fejlesztéséről, az egykori falumúzeum épületének felújításáról, az óvodai játszótér korszerűsítéséről, az új telkek kialakításáról és a hamarosan megépülő új bölcsődéről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában