GALÉRIÁVAL

2020.11.19. 20:00

Új kiképző repülőgéppel ismerkednek a kecskeméti pilóták

A csehországi Aero Vodochody gyár L-39NG oktató, kiképző repülőgépével ismerkednek a kecskeméti repülőbázis szakemberei a napokban, földön és levegőben egyaránt.

Balogh Ákos

A csehországi gyártó – melynek tulajdonjogából nemrégiben egy magyar üzletember 51% -ot vásárolt meg – az L-39NG típusú repülőgépével még kedden érkezett meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra, hogy a hét további részében a vadonatúj oktató-kiképző repülőgépét a hazai szakembergárdának is bemutathassa.

Az L-39NG repülőgép egyébként annyira új, hogy csupán két gyári tesztpéldánya repül még és csak nemrégiben kapta meg típusalkalmassági bizonyítványát, amely azt jelenti, hogy a nemzetközi légtérbe is kiléphet, hiszen a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak, repülésbiztonsági szabályoknak is megfelel, valamint alkalmas arra, hogy a világpiaci értékesítését megkezdjék.

A repülőgép egyébként nagyban hajaz a Magyar Honvédségben korábban rendszeresített, szintén ugyan ezen gyártó L-39-es repülőgépére, amely egészen 2009-es kivonásáig részese volt a hazai vadászpilóta képzésnek a kecskeméti repülőtéren. A most bemutatott repülőgép nagyban megújult, a korábbi tapasztalatok alapján korszerűsítették többek között a repülőgép sárkányszerkezetét, új hajtóművet és modern avionikai, elektromos berendezéseket, modernebb katapultülést kapott, így jelenleg is megállhatja a helyét az oktató, kiképző repülőgépek sorában a világon.

A Magyarországra érkező repülőgép egyébként a gyártó második tesztpéldánya, itt tartózkodása során pedig a repülőbázis repülőműszaki és repülőhajózó szakembereinek testközelből nyílik módja a típus kínálta lehetőségek, képességek megismerésére, a szerencsésebb pilóták pedig a levegőben is kipróbálhatják, mely természetesen elengedhetetlen fázisa a kellő információk és tapasztalatok megszerzésének.

Fotó: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában