GALÉRIÁVAL

2020.10.02. 17:51

Huszonnégy díjat adtak át a Város Napján Kecskeméten

Rendhagyó volt a Város Napja alkalmából rendezett pénteki gála Kecskeméten: az összes városi díjat most adták az Otthon Moziban.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

– Rendhagyó nap ez a mai, a pandémia miatt másként kell tisztelegnünk városunk kiválóságai előtt. A Város Napját is másként kell ünnepelnünk, visszafogottabban, óvatosabban, vigyázva magunkra és egymás egészségre – mondta beszédében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, utalva a szokottnál rövidebb műsorra, a kihagyott székekre a nézőtéren és természetesen a maszkokra.

– A járvány mindent uralni akar, de mi nem akarjuk, hogy uraljon.Nem is tudja elnyomni a bennünk lévő erőt és kitartást, az egymás iránt érzett tiszteletet, a város elismert személyiségeinek ünneplését. A külsőségek ugyan szerényebbek, de a szívünkben annál nagyobb a lelkesedés. Gratulálok és hálásan köszönöm a munkájukat és teljesítményüket. Ez az a kecskeméti erő, amely évszázadokon át folyamatosan előreviszi és fejleszti városunkat – hangsúlyozta a polgármester. A díjakat rajta kívül az alpolgármesterek valamint dr. Salacz László és dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselők adták át (a díjazottak közül többen nem tudtak jelen lenni az ünnepségen). A gálát a Kecskemét City Balett táncelőadásai színesítették.

Elsőként a Kecskeméti Város Polgára Leszek városismereti verseny első helyezett csapatát, a református általános iskolásokat köszöntötték (Keszthelyi Julianna, Máday Csenge, Mikesi Péter, Porvan Hunor, felkészítő tanárok: dr. Babiczkyné Pellikán Krisztina és Telekes Tamás).

A közgyűlés Pro Urbe kitüntető címmel ismerte el posztumusz a 2016-ban elhunyt dr. Adorján Mihály jogász, korábbi SZDSZ-es önkormányzati képviselő, bizottsági elnök, Kecskemét utolsó tanácselnöke közéleti tevékenységét.

Idén Bozsó János-díjjal Goór Imre festőművészt tüntették ki, Katona József-díjjal posztumusz az idén májusban elhunyt dr. Király László György fotóművészt, a Corvinus Egyetem címzetes docensét.

Kodály Zoltán-díjat adományozott a közgyűlés Héjja Bella Emerenciának, a Kodály iskola népzene- és népi ének tanárának, egyetemi tanársegédnek, Kecskemét Közművelődéséért Díjat pedig Szilágyi Áron zenész, kultúra- és közösségszervező, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője részére.

A képviselő-testület a Kecskemét Városért Egészségügyi Díjat dr. Kelemen Editnek, a megyei kórház csecsemő és gyermekgyógyászati részlegvezető főorvosának és a Pro Humanitate Kft.-nek (képviselője: dr. Molnár Mária Magdolna fogszabályzó főorvos) ítélte oda.

Kecskemét Ifjúságáért Díjat érdemelt ki a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér, Ifjúság a Közösségért Díjat a HI-FI Hírös Fiatalok Egyesület.

Kecskemét Városért Oktatási Díjjal ismerte el a testület Ágoston Gábor Zsoltnak, a Móricz Zsigmond Általános Iskolája tagintézmény-vezetőjének és Juhász Istvánnak, a Kocsis Pál iskola igazgatójának munkásságát.

Kecskemét Szociális Ügyéért Díjat adományozott a közgyűlés Sinka Andreának, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szakmai vezetőjének és Tálos Attila jelzőrendszeri tanácsadó munkatársnak.

A Kecskemét Sportjáért Díjat idén Probojáczné Túri Éva nyugdíjas pedagógus, iskolaigazgató, 42-szeres válogatott kosárlabdázó vehette át, a Tóth László-díjat Noszlopy Nagy Miklós újságíró, a Keol.hu főszerkesztője, a Kada Elek-díjat Tormási Attila, a Tormási Autóház Kft. ügyvezetője, a Kecskemét Város Környezetvédelméért Díjat Hegedűs Ágoston nyugdíjas kertészmérnök.

Az Év Kecskeméti Civil Szervezetének az Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítványt találta a testület. A Mathiász János-díjat Szabó Attila, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet megbízott igazgatója kapta meg. Az Év Kecskeméti Mestere Díjjal Huszárik István bádogos mestert tüntették ki, a Kecskemét Gazdasági Fejlődéséért Díjjal pedig Szabadszállási Mihályt, a Mega-Sped Kft. ügyvezetőjét (ő a díjjal járó pénzjutalmat a műkertvárosi Gizella tér felújítására ajánlotta fel).

Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért Díjat adományoztak Brindza Attila, a Neumann János Egyetem oktatási és képzési igazgatója részére.

Az Év Kecskeméti Rendőre elismerő címet dr. Bohner Zsolt rendőr alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője érdemelte ki, Az Év Kecskeméti Tűzoltója elismerő címet Varga Gergely tűzoltó őrnagy, tűzoltóparancsnok-helyettes, Az Év Kecskeméti Büntetés-végrehajtási Intézeti Dolgozója elismerő címet dr. Gróf Márta büntetés-végrehajtási százados, Az Év Kecskeméti Polgárőre elismerő címet Kemencei László, Az Év Kecskeméti Köztisztviselője elismerő címet Ónodiné Takács Erika, az Ellenőrzési Csoport vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában