jánoshalma

2020.08.18. 17:29

Elhunyt dr. Bernáth Zoltán jogtanácsos

Életének 92. évében elhunyt dr. Bernáth Zoltán jogtanácsos. A haláláról szóló hírt Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere közölte közösségi oldalán.

Pozsgai Ákos

Forrás: Facebook

Fotó: Czeller Zoltán polgármester

A kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium tanulója volt, 1944-ben a bevonuló szovjet hadsereg katonái 16 éves korában egy időre diáktársaival együtt Romániába internálták. Az érettségi után a jogi egyetemre került, mellette könyvterjesztőként dolgozott. A diploma megszerzése után az Egészségügyi Minisztérium jogtanácsosa lett, majd a Fogtechnikai Vállalat munkaügyi igazgatója. Kilenc társával együtt 1962-ben megalapította a BMW Autóklubot, melynek később örökös tiszteletbeli elnökének választották. A Fogtechnikai Vállalatnál felajánlották neki a vezérigazgatói posztot azzal a feltétellel, hogy be kell lépnie a kommunista pártba, ám ezt nem vállalta. Később a Magyar Rádió munkaügyi osztályának vezetője lett. Négy évvel később már nem volt gond, hogy nem tagja a pártnak, kinevezték a Fogtechnikai Vállalat vezérigazgatójának.

Vezetése idején alakult át a Fogtechnika – elsőként az országban – egy svájci céggel közös vállalattá, innen ment később nyugdíjba. A rendszerváltozás után, a kárpótlási eljárás során visszakapta édesapja újságja, a Felső-Bácska kiadói jogait. Jánoshalmai székhellyel, a nyugdíj mellett 2001-ig üzemeltette a lapot, amely így alapításától számítva 34 évfolyamot ért meg Baja, Bácsalmás, Jánoshalma, Kiskunhalas, Soltvadkert, Kiskőrös és vonzáskörzeteiben.

Fotó: Czeller Zoltán polgármester / Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában