pályázat

2020.08.22. 14:00

Egyedülálló eszközzel gazdagodott a bajai intézet

Egy új korszakot nyit a Bajai Csillagászati Obszervatórium életében, sorsában és jövőjében az ország második legnagyobb távcsövének megérkezése, amit egy pályázati forrásnak köszönhetően szerezhettek be.

Márton Anna

Dr. Hegedűs Tibor igazgató a nyolcvan centiméteres robottávcsővel

Forrás: Petőfi Népe

A karanténidőszak előtt sikerült egy osztrák gyártótól megrendelni, beszállítani és a helyszínen összeállítani az ország második legnagyobb, 80 centiméteres robottávcsövét – tudtuk meg dr. Hegedűs Tibortól, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Csillagászati Obszervatóriumának igazgatójától. – Egy új korszakot nyit a kutatóintézet életében, sorsában és jövőjében az ország második legnagyobb távcsövének megérkezése Bajára. Ez egy nagyon impozáns műszer, több fókuszsíkja is van. Az elsődleges feladatunk ezzel az új távcsővel a szupernóvák fénygörbéjének kimérése, illetve érdekes felvillanások, nagyon nagy energiájú csillagászati folyamatok optikai lenyomatainak vizsgálatait végezzük. Erre kaptuk a műszert, ami a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatának az eredménye – részletezte az igazgató.

A program jóvoltából három ilyen távcső került Magyarországra, melyből egyet a Bajai Csillagászati Obszervatórium kapott meg. Ezenfelül egy modern, nagyon gyors számítógép, egy szünetmentes tápegység is érkezett, valamint szintén ennek a pályázatnak köszönhetően a kupola felújításra is jut majd pénz – részletezte a csillagász. – A gondolata ennek a távcsőnek onnan indult, hogy amennyiben az időjárási viszonyok rosszul alakulnak, a két ikertávcső közül bármelyik át tudja venni a feladatot. Amikor jön egy riasztás vagy gamma-robbanás, akkor azonnal rá kell állni ezekkel a távcsövekkel, percek alatt. Ez nagyon komoly számítógépes hátteret is föltételez, nagyon gyors internetet és olyan csillagász kollégákat, akik állandóan szolgálatban vannak. Ez egy nagyon szép program, és komoly eredményekre vagyunk várományosok már az első egy-két évben – mondta Hegedűs Tibor asztrofizikus.

Hozzátette: a cél az, hogy a jövőben minél több nagy energiájú folyamatnak az optikai követésével, a fénymérés precíz elvégzése után, majd ebből megfelelő fizikai modellezést követően a különös objektumok fizikai sajátosságainak kihámozására is sor kerüljön. Ebből tudományos cikkek születnek, így a nemzetközi figyelem középpontjába kerülhetnek a magyar kutatók. – Ezek furcsa, egzotikus objektumai a világegyetemnek. Megjósolhatatlan, milyen ismeretekre tesznek szert a kutatók, ha precízebben és sűrűbben tudják őket tanulmányozni. A tudományos eredmények természetesen előre megjósolhatatlanok. Bármi történhet – mondta az igazgató.

A nagy energiájú csillagászati jelenségek tanulmányozása mellett egy nagyon fontos programmal is foglalkoznak, a távcsövekkel megfigyelt kettőscsillagok földfelszíni követésével, ebben az obszervatórium egyik kollégája, dr. Borkovits Tamás nagydoktori címet is elért a közelmúltban. – Van néhány érdekes terület, itt a földközeli térség vizsgálatáról van szó, a legfelső, magas légkörről. Tervben van az ottani porkoncentráció vizsgálata, az ózonréteg strukturális vizsgálata, és ebbe a – nyugati kultúrában „citizen science” néven meghirdetett – programba már a magánemberek is bekapcsolódhatnak és vállalhatnak részfeladatokat – tette hozzá Hegedűs Tibor.

Dr. Hegedűs Tibor igazgató a nyolcvan centiméteres robottávcsővel
Fotó: Petőfi Népe

Két területen lehet bekapcsolódni, az egyik a meteoritkeresés, ezt már a Bajai Csillagászati Obszervatórium is elindította. Jelenleg négy helyen lehet jelentkezni térképért, hátha találnak meteoritokat kirándulás közben, hiszen a geológusok és a kozmikus csillagászok kevesen vannak ezekhez a területekhez. Bükben, Pilisben, Gara és Csátalja közelében is van ilyen keresési terület. A másik terület, ahol be lehet kapcsolódni a csillagászok munkájába, az a ballonos feltérképezés – tudtuk meg az igazgatótól.

A terveikről az igazgató elmondta, hogy szeretnének Baján egy látványos főtéri ballonindítást megszervezni egy csúcskísérlet keretében. Elvileg a negyven kilométer fölötti magasság is megcélozható a ballonnal, ami már a közeli világűrnek nevezett tartomány. Oda már nem jut fel a Földről semmi, ott csak űrből származó por van, ennek a tanulmányozása fontos és érdekes dolog.

A Szegedi Tudományegyetem Bajai Csillagászati Obszervatóriumának fejlesztése közös konzorciumban valósul meg a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézettel, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 700 millió forintos támogatása révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában