Zöld Város

2020.07.16. 16:01

Nem zavarja a lajosmizsei lakók életét a beruházás

Lakossági fórumon ismertették a Városház tér és a Május 1. út lakóival a lajosmizsei Zöld Város projekt részleteit, illetve a városközpont felújításának ütemezését kedden, a városháza dísztermében. A kivitelező képviselője biztosította a lakókat, hogy a munkálatok a lehető legkevésbé befolyásolják majd életüket.

Horváth Péter

A lajosmizseiek részletes tájékoztatást kaptak a hamarosan kezdődő munkálatokról

Forrás: Petőfi Népe

Mint arról már beszámoltunk, az elkövetkező hónapokban a Lajosmizse város környezettudatos és innovatív fejlesztése című projekt keretében megújul a Városház tér, a piac és központi park, illetve az Iskola-tó környéke. Az 1,1 milliárdos projekt 860 millió forint támogatásból, önerőből és a várhatóan megítélt 128 millió forint többlettámogatásból valósul meg.

A tíz hónapig tartó beruházás három ütemben valósul meg. Az első szakaszban a Városház teret építik újjá, ezzel párhuzamosan az Iskola-tó környéke is teljesen megújul. E két helyszín revitalizációja számos ott lakó életét érinti, akik a kedden rendezett lakossági fórumon kérdéseiket is feltehették a városvezetésnek és a kivitelező cég képviselőjének. Basky András polgármester ismertette a beruházás részleteit, majd Juhász Zsolt, a Gomép Kft. előkészítési osztályvezetője tájékoztatta az ütemezésről a jelenlévőket.

Juhász Zsolt elmondta: az ütemezést úgy alakították ki, hogy az érintett egységek megközelítése biztosított legyen. A Városház tér jövő héten kezdődő felújításának első ütemében elkezdik a városháza és a vele szemben álló társasház közti területen, a Mizsei utcán, valamint az óvoda mellett a parkolók kialakítását. Erre egy hónapot terveznek, addig sem a téren, sem a sétálóutcán nem végeznek munkálatokat. A társasház parkolói a beruházás teljes időtartama alatt használhatók lesznek. Ekkor az Attila utcán rövid ideig tartó ideiglenes forgalomkorlátozás lép életbe közműépítés miatt.

A téren kialakítandó sétálóutca burkolati munkálatainak befejezését novemberre tervezi a kivitelező, ekkor szinte a teljes teret átadják a lakosságnak. Itt padokat is kihelyeznek, fákat ültetnek. Kialakítanak egy jelentős zöldterületet is öntözőrendszerrel, melynek befejezése tavaszra húzódhat, mert a téli hónapok nem alkalmasak zöldítésre.

Az Iskola-tó összeköttetést kap a Szabadság térrel egy sétánnyal, és a tó körül játszóteret, kültéri sportpályát, futópályát, fitneszeszközöket és színpadot telepítenek. A tó mentén három helyen tanösvény jellegű részeket is kialakítanak. Az osztályvezető hangsúlyozta: a megvalósítás során szem előtt tartják, hogy az itt élők életét ne nehezítsék. Egy-két napos lezárások lehetnek, de a folyamatos megközelíthetőségre törekednek. A tó augusztus 20-i rendezvények helyszínéül szolgáló részét pedig nemzeti ünnepünkig nem bolygatják.

Augusztusban kezdik a projektet, novemberig a térburkolatot építik ki, tavasszal pedig a kertépítési és az eszköztelepítési munkákat végzik el.

A lajosmizseiek részletes tájékoztatást kaptak a hamarosan kezdődő munkálatokról
Fotó: Petőfi Népe

Két részre osztják a piac felújításának ütemezését. A ruhapiac épületegyüttesét az úttal és a kerítéssel együtt felújítják, ezt a hetekben kezdik és két, két és fél hónapot szánnak a munkálatokra. Ezt követően a zöldségpiacon félig nyitott piaccsarnokot alakítanak ki, ami illemhelyet is kap. A kerítést is felújítják, ez szintén két hónapot vehet igénybe. Tavasszal kertészeti munkákkal zárják a felújítást. A Szabadság tér újjáépítésének ütemezésén még dolgoznak. Juhász Zsolt az ABC előtti parkolók kivitelezését nagy falatnak nevezte, melyet több ütemben valósítanak meg, ha hatályossá válik a szerződés. A város ennek finanszírozásához várja az államtól a 128 milliós ráemelést.

A Május 1. út egyik lakója a fórumon elmondta, hogy az utcájukat a Mizsei úttal összekötő utcaszakasz, melyet a lakók rendszeresen használnak, a tó rekultivációs munkálatai során már harminc centiméterrel megsüllyedt. Mint mondta, már régóta várják, hogy az önkormányzat felújítsa, amire eddig nem került sor. Ígéretet kért arra, hogy a munkák során az út állapota nem romlik tovább.

Juhász Zsolt elmondta, hogy a tó körüli munkákra egy két és fél méter széles, megerősített úttal készülnek, így ez nem jár az utcaszakasz további állapotromlásával. Hozzátette, hogy kötelezettségük elvégezni az utólagos helyreállítási munkálatokat.

A beruházás alapkövét jövő héten hétfőn helyezik el a Városház téren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában