verseny

2020.07.29. 09:59

Megválasztották Kiskőrös legjobb borait

Tizenhét bor kóstolása után döntött a zsűri kedd este a Kiskőrös Város Bora cím adományozásáról a Szentpéteri Borházban. Hagyományosan a tavaszi városi borverseny keretében választják ki a város borát, azonban a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt idén elmaradt a rendezvény.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A szervező Kiskőrös Város Hegyközsége, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend, valamint Kiskőrös Város Önkormányzata viszont szerette volna, ha ebben az évben is megkapják a legjobb borok a megtisztelő címet, így meghirdették a jelentkezést. A Kunsági Borvidék kiskőrösi körzetében termett szőlőből származó minőségi borokkal lehetett nevezni, melyekből legalább ezer liternyi mennyiség készült.

– Ebben a nehéz helyzetben természetesen szűkebb palettából kell most választani, de azt gondolom, akik részt vesznek ezen a bírálaton, azok a legjobbak – mondta Szentpéteri Attila, a Szentpéteri Borpince vezetője.

A versenyre három borászat tizenegy fehér, négy rozé és két vörös borral nevezett. A Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend szakmai bizottsága Filus János vezetésével előzsűrizte a borokat és kategóriánként a két-három legjobbat küldték a csúcsbizottságba. A legkiválóbb nedűket megválasztó csúcsbizottság ítészei Béleczki Mihály, a Kiskőrösi Gondűző Lovagrend nagymestere, Domonyi László polgármester és Kelemen Pál, a Kiskőrös Város Hegyközség megbízott elnöke voltak.

Domonyi László polgármester a csúcsbizottságban bírálta a borokat
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Idén a Kiskőrös Város Bora címet fehér kategóriában az István Borház 2019-es Kunsági Cserszegi Fűszerese nyerte el, rozé kategóriában a Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Kunsági Néró Rosé bora, míg vörös kategóriában a Vass Bor Kft. 2019-es Kunsági Cabernet Sauvignon nedűje öregbíti a város hírnevét. – A fehér és rozé borok szépek és üdék voltak, a mai ízlésnek megfelelőek, nehéz volt a választás. A vörös borokból kevés volt ugyan, de testes, mély színű nedűket kóstolhattunk ebben a kategóriában – összegezte tapasztalataikat Béleczki Mihály.

Béleczki Mihály és Domonyi László is a csúcsbizottságban ültek
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Az ítészek a megtisztelő címet egy éves időtartamra adományozzák. Az ünnepélyes díjátadásra szeptember első hétvégéjén a Kiskőrösi Szüret rendezvényen kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában