GALÉRIÁVAL

2020.07.24. 13:35

Kivizsgálják a Dong-éri halpusztulás okát Halason

Több száz közepes és kisméretű hal pusztult el a napokban a Dong-ér csatorna Határ úti szakaszán. A jelenségről, ami a csatornának csak egy kis szakaszát érinti, a halasi önkormányzat értesítette az Alsó-Tisza Vízügyi Igazgatóságot.

Több száz közepes és kis méretű hal pusztult el a napokban a Dong-éri-csatorna Határ úti szakaszán. A jelenségről, ami a csatornának csak egy kis szakaszát érinti, a halasi önkormányzat értesítette az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot.

Éppen egy évvel ezelőtt, tavaly júliusban tapasztaltak hasonló tömeges halpusztulást a Dong-éri-csatornában, szintén ugyanezen a szakaszon. Akkor a csatorna vizét leengedte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, mert megkezdték a meder kotrását és karbantartását. A nyári kánikulában gyorsan bomlásnak indultak az elpusztult halak és más vízi élőlények tetemei.

Most azonban nem erről van szó, az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően a közepesnél valamivel magasabb is a vízállás a csatornában, a halak mégis százával pusztultak el a csatorna Határ úti szakaszán, a Járószék és a Korvin utca között. Információk szerint a közeli Sóstó utcáról tapasztaltak befolyást, később azonban, amikor a helyi mezőőrök ellenőrizték a teljes csatornát, már ez nem volt észlelhető. Megállapítást nyert ugyanakkor, hogy lokális problémáról lehet szó, vagyis nem kizárt, hogy a közeli csapadékelvezető rendszeren keresztül juthatott olyan anyag a Dong-ér vizébe, amitől elpusztultak a halak.

Az esetről az önkormányzat illetékese tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságot, amely hivatott kivizsgálni a tömeges halpusztulás okát, az esetleges szennyezés pontos körülményeit – kaptuk az információt a halasi városházáról.

A Dong-ér Határ úti szakaszán több száz közepes és kis méretű hal pusztult el
Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában