felújítás

2020.05.15. 14:00

Megszépült a római katolikus plébánia Kunszentmiklóson

Több mint tízmillió forintot költöttek a kunszentmiklósi katolikus templom plébánia­ épületének felújítására. A beruházás költségeit az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatásból fizette ki az egyházközség.

Gulyás Sándor

A plébánia megújult épülete a város egyik dísze lett – büszkélkedett Vangel Imre plébános

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A plébánia épületének felújítása tizenkét éve, ide érkezésem után kezdődött el. Bábel Balázs érsek segítségének köszönhetően elsőként az elektromos hálózat újult meg, majd ezzel párhuzamosan készült el az elöregedett falak vízszigetelése, valamint új padlóburkolat került a szobák többségébe. Néhány éve, az érsekség támogatásával kiépült az új fűtésrendszer, illetve sikerült kicserélni a tetőszerkezetet is. A falban lévő salétrom miatt azonban már ismét időszerűvé vált az épület belső festése, külső tatarozása. A tavaly elnyert állami támogatásnak hála jutott pénz a leromlott külső homlokzat és a belső terek, a nyílászárók és a pince rekonstrukciójára – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vangel Imre, a Szent Miklós katolikus templom plébánosa.

Vangel Imre plébános hivatalba lépése óta mindig nagy gondot fordított arra, hogy rendben legyenek a rá bízott ingatlanok. A plébánia épületének rendbetétele mellett 2015-ben készült el a templom utcai homlokzatának, tornyának vakolása és festése, emellett jutott pénz a tetőszerkezet felújítására is. A toronysüveg új rézborítást kapott és a keresztet is kicserélték. A felújítás az államtól elnyert tizennyolcmillió forintból valósult meg.

– A munka természetesen nem ért véget. A plébánia udvarának rendbetételére az Emberi Erőforrások Minisztériumától húszmillió forintot kaptunk. A rendelkezésre álló keretből garázst építünk, illetve újakkal váltjuk ki a burkolat alatti régi vízvezetékeket is. A beruházás befejezését követően lényegében teljes egészében, kívül-belül megújul plébániánk – tette hozzá Vangel Imre plébános.

Vangel Imre szeretné elérni azt is, hogy befejeződjön a templom felújítása, és elkészüljön az épület hátsó falainak vakolása, újrafestése. A hátra lévő rekonstrukciós munkákhoz szükséges anyagi fedezetet pályázati forrásból, valamit a hívek adományiból kívánják előteremteni.

A plébánia megújult épülete a város egyik dísze lett – büszkélkedett Vangel Imre plébános
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Közösségi térként is szolgál

– A koronavírus-járvány elmúltával a plébánia ismét meg tudja nyitni kapuit a felnőtt- és gyermekprogramok számára. A téli hónapokban hétköznapokon az épület ad helyet a szentmiséknek, mivel itt fűtött tér biztosítható. Gyakorta összejövünk a vasárnapi szentmise után egy kis sütemény és koccintás mellett, hogy megemlékezzünk névnapokról, születésnapokról. Nagyon jó beszélgetésekre kerül ilyenkor sor, aminek értékes közösségépítő hatása van – tette hozzá a plébános.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában