Halason is megkezdték az ingyenes egészségügyi arcmaszkok osztását

A halasi városházán csomagolják azokat a mosható egészségügyi arcmaszkokat, amiket szombaton kezdtek meg kiosztani a városban. Minden ingatlan postaládájába egy darab maszkot dobnak és a hozzácsomagolt tájékoztató leírást.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A kiskunhalasi önkormányzat felkérésére információink szerint több mint tízezer szájmaszkot készítenek önkéntesek, dajkák és óvónők. A legtöbben az otthonukban varrják a védőeszközt az önkormányzattól kapott alapanyagból.A városháza munkatársai csomagolják az egészségügyi arcmaszkokat és adják át kézbesítésre az önkénteseknek, akik házhoz viszik és ahol mód van rá, ott a postaládákba helyezik el.

Első körben a lakótelepeken élőkhöz juttatják el a védőfelszerelést. Az önkormányzat egy tájékoztatót is ad, amiben a mosható arcmaszk helyes viselésére és tisztítására hívja fel a figyelmet. Bevásárlás közben, közterületeken történő közlekedéskor vagy a másokkal való érintkezés során javasolják viselni. A maszk fel- és levételekor alaposan kezet kell mosni szappannal, a szájmaszkot pedig viselése közben kívülről nem szabad megfogni, nem szabad hozzá vagy az archoz, szemhez, orrhoz, szájához nyúlni, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kézről kerül a nyálkahártyára – szól a leírás.

Nagyban segítheti a koronavírus terjedésének megelőzését, ha otthon, akár kimaradt anyagból is készítenek a családok újabb szájmaszkot. A fertőtleníthető textil maszkok a cseppfolyós fertőzésektől óvják a viselőjét és a környezetét. Az egyszer használatos maszkokkal szembeni előnye, hogy sokszor használható megfelelő fertőtlenítés mellett, így költség és környezetkímélő –áll a tájékoztatóban.

Fotó: Pozsgai Ákos

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a vírusok ellen egyetlen maszk sem véd száz százalékosan, azonban a fertőzések megelőzése érdekében fontos eszköz. Már az első használat előtt és utána folyamatosan legalább 60C°-on ki kell mosni, utána vasalni. Az önkormányzat tájékoztatója kitér arra is, hogy mindenki különösen figyeljen az idős és beteg, valamint fogyatékkal élő családtagokra, ismerősökre, szomszédokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában