fejlesztés

2020.04.28. 14:00

Ásványvíz-palackozó üzem épül Pálosszentkúton

Jelentős állami támogatásból újul meg a Magyar Pálos Rend budapesti, márianosztrai, pécsi és petőfiszállási kegyhelye. Pálosszentkúton a kolostor és a zarándokház felújításával párhuzamosan ásványvíz-palackozó üzem is épül. A beruházás tavaly ősszel kezdődött és már a végéhez közeledik.

Vajda Piroska

Szász János polgármester és Balla Barnabás plébános a zarándokház munkálatait is megtekintette

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Pálosszentkút az Alföld egyik legszebb és leglátogatottabb Mária-kegyhelye. A pusztai búcsújáró helyet nem építészeti emlékei és művészeti értékei, hanem éppen sajátos természeti környezete miatt látogatják szívesen, hiszen tökéletesen alkalmas a világ zajától való elvonulásra, a magányos vagy kisebb csoportos lelki programokra, az elmélyedésre. A kegyhelyre érkező vendégeket hamarosan felújított zarándokház és kolostor várja – tudtuk meg Balla Barnabás plébánostól.

Elmondta, a felújított lelkigyakorlatos házban minden szobának külön fürdőszobája lesz, leszigetelték az épületet és felújították a tetőszerkezetet. Ugyanakkor egy önálló garázst és egy teljesen új vizesblokkot is építenek, ez utóbbit a nagyobb eseményekre érkező vendégek számára.

Balla Barnabástól azt is megtudtuk, hogy a zarándokház mellett a kolostor épülete is megújult: kifestették, rendbe tették a nyílászárókat, az elektromos hálózatot, leszigetelték a homlokzatot és a padlásteret, illetve napelemekkel látták el az épületet, ezzel is tovább csökkentve a kiadásokat. A kolostor konyhája is megújult. A beruházás során új eszközökkel is gyarapodott a kegyhely, így például egy fűnyíró traktort vásároltak és automata öntözőrendszert építették ki – részletezte a fehér barát.

Balla Barnabás az ásványvíz-palackozó üzem részleteiről elmondta, több mint egy évtizedes előkészítő munka után indult el a beruházás. Egy új kút fúrásával elért, több mint kétszáz méteres mélységben található, jó minőségű víz palackozásával a rend fenntartását szeretnék segíteni. A plébános hangsúlyozta, az üzem a kegyhely olyan távoli pontján épült meg, amely nem zavarja a lelki feltöltődésre vágyó vendégeket. Hozzátette: az ásványvíz valószínűleg Pálos ásványvíz néven kerül majd a boltokba, de nem szeretnék, ha az emberek azt hinnék, hogy ennek csodatévő ereje van.

– Tudjuk, hogy számos legenda fűződik a kegyhelyen lévő Szentkút vizéhez, történtek gyógyulások, de ezek nincsenek tudományosan alátámasztva és elsősorban a hit erejére támaszkodnak – hangsúlyozta Balla Barnabás. Azt is elmondta, bár a vírushelyzet lelassította a beruházást, a palackozóüzem építése már a végéhez közeledik, a gyártósor is hamarosan megérkezik.

Szász Jánostól, Petőfiszállás polgármesterétől megtudtuk, az önkormányzat az ásványvíz-értékesítésben próbál majd segítséget nyújtani a pálos rendnek. Mint mondta, az is elképzelhető, hogy az ásványvíz-palackozó üzemből származó vizet használják majd abban a fröccskészítő üzemben is, amely várhatóan kiemelt állami beruházásként valósul meg a petőfiszállási ipari parkban. Az üzemben a környékbeli szőlősgazdák által előállított bort hasznosítanák. A helyi ipari parkban már minden infrastruktúrát kiépítettek, amennyiben a pályázat zöld utat kap, bármikor elkezdődhet a beruházás – részletezte a településvezető.

Szász János polgármester és Balla Barnabás plébános a zarándokház munkálatait is megtekintette
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Csodák történtek a Szentkútnál

A petőfiszállási kegyhelyen található Szentkúthoz számos csodás történet fűződik. A legenda szerint 1791-ben egy pásztor a nyáját legeltetve egy ismeretlen forrásra bukkant, melynek vizében a nagy fénnyel tündöklő Szűz Mária alakját pillantotta meg. A hír gyorsan elterjedt a környéken és sokan jöttek a forráskúthoz a csodát látni, vizéből pedig betegeiknek vittek haza. A hagyomány az eseményt azzal magyarázta, hogy annak idején a falu papja a betörő török csapatok elől a templom előtti forráskútba rejtette az Oltáriszentséget, nehogy a törökök megszentségtelenítsék. Egy másik csodás történet szerint egy béna koldus jött a Szentkúthoz, ivott a vízből, megmosakodott és meggyógyult: lába visszanyerte erejét. Mankóit a forrás mellett a földbe szúrta, ezek kihajtottak és nagy fává terebélyesedtek. A fákat később a búcsúsok szilánkonként hordták szét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában