SOLTVADKERT

2020.03.20. 12:04

Nem rendezik meg idén a borversenyt

A soltvadkerti városi borverseny az idén elmarad, Kiskőrösön az utolsó pillanatban rendezték meg a Kadarka nemzetközi borversenyt a múlt pénteken. A rendezvényen a tavalyi alacsony borárakról is szó esett.

Barta Zsolt

Filus János, a Kaskantyú Hegyközség elnöke tart előadást

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

Magyarország Országos szinten több mint 40 ezer családot érint az, ha csökken vagy nő a szőlő felvásárlási ára. Tavaly elképesztően nevetséges árakért vették meg a felvásárlók a szőlőt. Erről több cikkünkben is írtunk. Az idei kadarka borverseny mellett olyan szakmai előadást is tartottak, amely a szőlőértékesítés történetének egyik legrosszabb évét mutatta be.

Filus János, aki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szőlész küldötte a Kunsági borvidékről, Hogyan tovább szőlészet és borászat a 2019-es szüret tükrében címmel vázolta a tavalyi évet. Hogy mindenki tisztán értse, hogy miről is van szó, egy táblázatot mutatott be, amely a 2012-es és a hét évvel későbbi árakat hasonlította össze.

Annak idején az alettáért 100, legutóbb 45 forintot adtak kilónként, akárcsak a biancáért. A cserszegi fűszeresnek – mely nagyon népszerű bor – tavaly 65 forint volt kilója, hét éve viszont 130 forint. A kékfrankos 2012-ben 120, míg 2019-ben 66 forintos átlagárat ért el. Kinek van kedve ilyen rossz árak mellett dolgozni? Amíg kitart az agrár-környezetgazdálkodási támogatás (ez öt év), addig muszáj dolgozni az ültetvényeken. Utána egyre többen azt fontolgatják, hogy megszabadulnak a tőkéktől, azaz kivágják az ültetvényeket. Ez a helyzet ugyanis hosszú távon tarthatatlan. Az előadó szerint vissza kell adni a termelőnek az önbizalmát, az ágazat jövedelmezőségét. Azaz, egy gazda nem annyit akar keresni, mint a napszámosa, hanem tisztességes, tőkearányos jövedelmet szeretne realizálni. Filus János szerint állami megrendelés kellene a szőlőlére, például friss mustot kellene az időseknek, fiataloknak adni. Valami hasonló rendszert kellene bevezetni, mint az iskolai ingyenes almaosztás.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy integrációban kellene együttműködni a termelőknek. Tavaly ehhez jó anyagi támogatást biztosított egy uniós projekt, de egyetlenegy hegyközség sem élt ezzel a lehetőséggel, pedig a Kunsági borvidék hegyközségeiben tájékoztatást kaptak a termelők. Filus János arról is beszélt, hogy Magyarország mindig közzétette azokat az információkat, amelyek a várható szőlőtermésről szóltak, illetve a pincékben lévő bormennyiségről. Ezt a gyakorlatot abba kell hagyni, mivel ezek érzékeny adatok, és a külhoni piaci szereplők ezekre hivatkozva határozzák meg a felvásárlási árakat. Arról is szólt, hogy az évek óta tartó alacsony felvásárlási árak a szakképzésre is negatív hatással voltak. Tavaly az ország három szakképző iskolájában mindössze 20 szőlész-borász végzett. Kevesebb, mint amennyi borvidék van Magyarországon. A szakmai utánpótlás szempontjából nagyon kevés.

Arról is szó esett, hogy a kivágott szőlő helyébe erdőt telepítenének. A rendezvényen dr. Németh Krisztina, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének a munkatársa az időjárás-változásról beszélt.

Filus János, a Kaskantyú Hegyközség elnöke tart előadást
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

A kiskőrösi nemzetközi verseny nagydíja a Vajdaságba került

Szombaton beszámoltunk a kiskőrösi Kadarka nemzetközi borversenyről. A díjkiosztó lapzártánk után volt. A 110 mintából 17 arany, 57 ezüst, 30 bronz oklevelet kapott. A Kadarka Nagydíjat az MR Vinogradi szerbiai vállalkozás 2015-ös évjáratú szabadka–horgosi-homokvidéki Fantazija nevű kadarka bora nyerte. A II. legszebb Kadarka címmel az Umenhoffer Pince 2019-es Hajós-Bajai Fehér Kadarkáját tüntették ki. A III. legszebb Kadarka címet Gere Tamás & Zsolt Pincészete kapta 2017-es Villányi Kadarka dűlőválogatás boráért. Maráz Annabellának, a helyi evangélikus középiskola diákjának a 2019-es Kadarka siller bora arany oklevelet érdemelt. Szintén aranyérmet kapott a Szentpéteri Borpince, az István Borház, Martinkovics Tibor, Koch Csaba, Toronyi György, a Prantner Pince, valamint a Császár Pince.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában