Bács-Kiskun

2020.02.17. 07:00

Minőségi kenőolajat érdemes választani

Minőségi kenőolaj társításával a kerti kisgépekben is teljes biztonsággal használható ettől az évtől az E10 néven kapható 95-ös motor­benzin.

Miklay Jenő

A bioüzemanyagok fenntarthatósági követelményeiről szóló, tavaly júliusban módosított kormányrendelet szerint 2020-tól 8,2 százalékra emelték a korábban 95-ös oktánszámú benzin biokomponensét. A motoros kisgépeket használó kertészek érdeklődésére megkérdeztük a karbantartó szakemberek véleményét az új összetételű üzemanyagról.

– Természetesen a kerti motorok esetében sem lehetnek fenntartásaink az E10 üzemanyaggal kapcsolatban. Érdemes azonban nagyobb figyelemmel kiválasztani a hozzájuk tartozó kenőolajokat. Ajánlom például a HP Szuper olajat, amelyet a színe miatt zöld olajnak is neveznek – tanácsolta Tolnai Ferenc kisgépszerelő.

A bio-adalékanyaggal ellátott benzineknek azonban van egy rossz tulajdonságuk: más benzinekhez képest hamarabb romlanak.

– A bioetanol megköti a levegő nedvességét, ezért lehetőleg harminc napnál tovább ne tároljuk, mihamarabb használjuk fel. Természetesen a legjobb megoldás az, ha prémiumkategóriás üzemanyagot öntünk a gépeink tankjaiba. A minőségi hajtóanyagok ugyanis nagyon kevés adalékanyagot tartalmaznak vagy semmilyet – mondta el a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában