GALÉRIÁVAL

2020.02.29. 10:57

Jól szerepeltek Nyárlőrincen a borok

Minden évben más településen tartja a Szentkirály-Lakitelek Hegyközség a borversenyét. Ezúttal a nyárlőrinci művelődési ház nagytermében fogadták a mintákat.

Szentirmay Tamás

Nyolc bírálóbizottsági tag kóstolta a mintákat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Szentirmay Tamás

Huszonegy fehérbor-, öt rozé- és tizenkét vörösbormintát vittek a termelők a csütörtökön tartott versenyre. A teremben a nyolc bírálóbizottsági tagon kívül ott voltak a termelők is, és kíváncsian várták, hogy mit mondanak a mintájukról a szakemberek. A jelenlévőket Pénzváltó István polgármester köszöntötte. A bírálat végén három elismerést adott át Kisari István, a bírálóbizottság elnöke, a Duna borrégió titkára.

Termelői kategóriában a legjobb bor a nyárlőrinci Z. Kovács József 2019-es kékfrankosa lett. Üzemi kategóriában a Damax Kft. 2019-es rozé kékfrankosa győzött. Különdíjban részesült a tiszaalpári Nagy József 2019-es kékfrankosa.

Nyolc bírálóbizottsági tag kóstolta a mintákat
Fotó: Szentirmay Tamás / Petőfi Népe

– Nagyon érdekes és nagyon összetett volt a borverseny – értékelte a mintákat Kisari István. – Az volt a benyomásom, annak ellenére, hogy két díjat is vörösbor vitt el, a fehér- és rozé borok jobban szerepeltek.

A fajtaösszetétel tökéletesen hozta a termőtáj jellegzetességét. Színes és szép volt a fajtaszerkezet. Általában jól kezeltek voltak a borok, a gazdák egyre jobban odafigyelnek rá. Újdonság volt számomra, hogy viszonylag kevés volt a rozé, ami két fajtából, a zweigeltből és a kékfrankosból állt. Valamennyi hibátlan és szép volt. Talán a termelők is megértették, hogy a rozé egy külön kategória, és aki nem rendelkezik azzal a szakmai, de elsősorban technológiai háttérrel, amely biztosíthatja azt, hogy piacképes rozét tud készíteni, azok inkább nem készítenek ilyen bort.

A vörösborok kicsit összetettebb képet mutattak, hatalmas színekkel, megszokott fajtaválasztékkal. Sajnos csak egy kadarkával, egy-két zweigelttel, sok kékfrankossal és egy-két világfajtával találkoztunk. A hatalmas színek mellett azonban nem voltak meg az érettségek, az átütő ízvilágok. Több olyan szép, friss ivóbor szerepelt a választékban, amely az én szakmai megítélésem szerint ennek a tájegységnek is, és talán az egész Duna borrégiónak kitörési pont lehet a jövőt illetően – mondta Kisari István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában