Solt

2019.11.26. 07:00

Terítéken a viselkedési és tanulási problémák

Lencsés P. Anna

A tanácskozáson kilenc település szakemberei vettek részt

Forrás: Petőfi Népe

A solti alapszolgáltatási központ tudományos tanácskozást szervezett Solton, melynek témája az ADHD gyűjtőnéven nevezett, viselkedési és tanulási nehézségeket okozó tünetegyüttes volt. Az ADHD egy mozaikszó, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar angol rövidítése. Az ADHD három fajtáját különböztetik meg: a túlmozgásos, a figyelemhiányos, illetve e kettő kombinációját ötvöző változatot.

A rendezvényen kilenc település oktatásban, szociális szférában és egészségügyben dolgozó szakemberei vettek részt. A Heim Pál Kórház főorvosa, dr. Sófi Gyula, a Bethesda Kórházból Rideg Gyula és Fléger Ildikó tartott előadást.

Türmerné Szeremi Ilona, a szervező alapszolgáltatási intézmény vezetője elmondta, hogy az elmúlt évek alatt kollégáival munkájuk során egyre gyakrabban találkoztak a hiperaktivitás, a figyelemhiány problémájával, és azt is érzékelték, hogy ezek megoldása gondot okoz a szülőknek, a gyermekeknek és a pedagógusoknak egyaránt. A megoldást keresve találkoztak Hajdu Ágnessel, az ADHD Magyarországi Alapítvány szakmai vezetőjével, aki sokat segített a feltárt problémák sikeres megoldásában. Ezzel a tanácskozással lehetőséget kívántak biztosítani a szakembereknek az alapítvány által nyújtott sokféle segítség, módszer megismerésére.

Hajdu Ágnes, az ADHD Magyarországi Alapítvány szakmai vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy százezernél is több gyermeket érinthet ez a probléma Magyarországon. A Corvinus Egyetem készített egy felmérést, amelynek eredményéből látszódott, hogy ebből mindössze húszezer gyereket kezeltek.

A többi elsikkadt, ők azok a „rossz” gyerekek, akik aztán többnyire belekerülnek egy negatív körbe, ahol díjazzák őket, ahol őket is elismerik. Nagyon fontos, hogy az iskolában és a családokban is kiemelten figyeljenek ezekre a gyerekekre, akikből sikeres emberek lehetnek az ADHD időbeni felismerésével és megfelelő szakorvosi segítséggel. Az alapítvány módszereket kínál a problémák megoldásához, állandó telefonos szolgáltatást tart fent.

A solti alapszolgáltatási központ vezetője, Türmerné Szeremi Ilona úgy tervezi, hogy hamarosan a szülők számára is szerveznek egy tanácskozást ebben a témakörben.

A tanácskozáson kilenc település szakemberei vettek részt
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában