Kecskemét

2019.11.22. 14:47

Megszavazták az iparűzési adó megemelését

Döntött csütörtöki ülésén a kecskeméti képviselő-testület: 1,6 százalékról 1,8 százalékra nő 2020-tól az iparűzési adó a városban. A polgármester szerint a cégvezetők támogatólag álltak a kérdéshez.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Az adóemelést – hivatalosan, az előterjesztés szerint „az adóelőny mértékének csökkentését” – főként a város úthálózatának további fejlesztésével, az ehhez szükséges források biztosításával indokolta a polgármester. Szemereyné Pataki Klaudia a testületi ülésen hangsúlyozta, jó döntés volt 2007-ben, hogy elhatározták, a beruházások ösztönzése céljából az adót folyamatosan, évi 0,1 százalékkal csökkentik a 2 százalékos maximumról. Az adó mértéke 2011-re így 1,6 százalék lett, ami a megyei jogú városok között – a győrivel együtt – a legalacsonyabb volt eddig. A polgármester kiemelte, hogy a “legválságosabb, legínségesebb időkben” is tartották magukat az adócsökkentéshez.

Véleménye szerint a gazdasági környezet most lehetővé teszi a felfelé való módosítást. Úgy fogalmazott, “nem kérdés, hogy a közlekedés és az úthálózat fejlesztésére költik” a többletbevételt, ami számítások szerint az első teljes évben, 2021-ben 1 milliárd forint lehet.

Király József (Szövetség) szerint a városüzemeltetési bizottság által összeállított útfelújítási tervre évi 3 milliárd forint is kellene, és akkor még gondolni kell az intézményekre is. Kijelentette, a város két országgyűlési képviselője tehetne azért, hogy több pénzt kapjon Kecskemét a kormánytól. Végül úgy zárta felszólalását, szükség van az adóemelésre, bár vannak fenntartásai az időzítés miatt, mert lassul a gazdaság, visszaeshet az autóipar. Király József végül megkérdezte Szemereyné Pataki Klaudiát, tárgyalt-e a témában a nagyvállalatokkal, és ha igen, ők mit szóltak az adóemeléshez?

A polgármester válaszában elmondta: már régóta személyesen egyeztetett a nagyobb cégek vezetőivel, és támogatólag álltak a kérdéshez, volt, aki véleményét írásba is adta. A polgármester úgy látja, a városban az elmúlt öt év alatt komoly úthálózat-fejlesztések történtek, ezt szeretnék folytatni, „ehhez kívánnak biztosítani minden forrást és eszközt”. Gaál József alpolgármester – egyben a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke és cégvezető – azzal egészítette ki, hogy az önkormányzati hivatal vállalkozásbarát módon, gyorsan, szakszerűen működik.

– Hogy mit szólnak a vállalatok? Természetesen egyik cégvezető sem örül, ha terhei nőnek a terhei. Több tucat vállalatot megkérdeztünk, egyöntetű volt a vélemény, hogy el tudják fogadni az iparűzési adó emelését, ha a város így jobban tud majd működni – jelentette ki Gaál József, emlékeztetve, hogy a maximálisnál kisebb iparűzési adónak köszönhetően 2011 és 2018 között összesen 15,2 milliárd forint maradt a cégeknél.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz-KDNP) visszautasította Király József szavait, mondván, nem igaz, hogy dr. Salacz László és dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselők nem tesznek meg mindent Kecskemétért, hiszen pár éve 4 milliárd forintot kapott a város a kormánytól utak felújítására. Dr. Vancsura István (Szövetség) azt vetette fel, hogy legyen az iparűzési adó progresszív, azaz a nagyobb cégek több adót fizessenek, de a polgármester dr. Határ Mária jegyzővel tanácskozva jelezte, erre nincs lehetőség. Gaál József arra is emlékeztetett, hogy az 1 millió forintos adóalapot el nem érő kisvállalkozások mentességet élveznek ezután is az adó alól, az orvosi és ápoló szakmában pedig csak 20 millió forint fölötti bevételnél kell adót fizetni. Az előterjesztést 12 igennel, 9 tartózkodással fogadta el a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában