Kiskőrös

2019.11.15. 08:05

Készült már néhány nagy bor biancából

Hetven újbormintát mustráltak a hétvégén a kiskőrösi Mediterrán Borházban megtartott Márton-napi rendezvényen a helyi borlovagrend tagjai.

Barta Zsolt

A bormustrán részt vevők fehérborral koccintanak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

A fehérborok szinte készek, a rozéknak néhány hétre van szükségük, a vörösöknek érniük kell. Egyebek mellett ez is elhangzott a Mediterrán Borházban megrendezett kiskőrösi újbormustrán. A város környékén közel 2200 hektáron termesztik a szőlőt, mely nagyobb mint a Villányi borvidék egésze. Az újborkóstolón borászok, borkedvelők vettek részt, akik 40 fehér 23 rozé és 7 vörös mintát ízlelgettek, majd elmondták a véleményüket a borokról. Béleczki Mihály, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend nagymestere megállapítása szerint sok piacképes fehérbort kóstolt, melyek egy része szinte kész is van.

A többi bor még érik. Font Magdolna borász részletes elemzésben minősítette a mintákat. Megjegyezte, hogy sajnos kevés Irsai Olivért mutattak be a termelők és a pincészetek. Kiemelte, hogy megragadta a figyelmét egy szürkebarát és egy, a szomszéd faluból, Akasztóról származó turán bor (utóbbi mélyvörös, nagyon jó beltartalmi értékekkel rendelkező, magyar nemesítésű szőlőből készített bor). Arra is kitért, hogy a térségben egyre népszerűbb néró rozé az idén savasabb lesz, de ez használ a bornak. Mint ismert, ez az a rozé, amely hiánypótló szereppel bír. A kékfrankos és más rozék az év végi ünnepekre, illetve a jövő év első hónapjaira készülnek el. Az őszi hetekben már sok tavalyi rozé bor leszállóágba kerül, a friss néró rozé ebben az időszakban már fogyasztható. A beltartalmi értékek a nérók esetében jók.

Kiss György borász, a borlovagrend főpohárnoka általánosságban elmondta: nagyon jó érzés, hogy a bortermelők kíváncsiak a véleményekre. Fajtánként elemezve megjegyezte: Soltvadkerten, a Márton-napi szakmai rendezvényen elhangzott, hogy a biancából minőségi bor készülhet, mert OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) kategóriába sorolható. A biancát meg és el kellene ismertetni idehaza és külföldön is. Az elmúlt egy-két évben sikerült a borászoknak néhány nagy bort készíteni ebből a fajtából.

Ez azért lenne fontos, mert Kiskőrösön a 220 hektárnyi szőlőültetvényből 770 hektáron bianca terem. De az idei nem a bianca éve a minőséget tekintve. Szó esett a kövidinkákról, amelyek a szeszélyes időjárást kevésbé tolerálták. Az idén átlagos borok készültek belőlük. Megjegyezte, hogy a veltelini az osztrákok kövidinkája. Náluk asztali bor volt általában, csak ott a kiművelt technológia eredményeként nagyon jó bort lehetett készíteni. A borászoknak az a feladatuk, hogy a kövidinkát is így megismertessék a világgal. A fórumon megkóstolt rizlingszilváni átlagos volt, viszont egy chardonnay bor kivívta a többség elismerését. Generosát is kaptak a kóstolók, amely megérdemli a fogyasztók figyelmét, ugyanis kiváló bor készülhet belőle. A cserszegi italok viszont csalódást okoztak az elemző szerint, ráadásul ezek a szőlőültetvények fogynak, visszaesést mutatnak. Az illatok kevésbé maradtak meg.

A bormustrán részt vevők fehérborral koccintanak
Fotó: Barta Zsolt / Petőfi Népe

Az aletta jól sikerült, muskotályos borként tetszett. Kiss György a rozékra áttérve hangsúlyozta: a kékfrankos rozék nagyon jól szerepeltek. Bár a kadarkát kapcsolják Kiskőröshöz, valójában a kékfrankos az, amelyiket nagy területen termesztenek, ebből pedig magas minőségű rozét lehet készíteni. Ebből van elegendő, nagyon jó vörös- és rozé bor készülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában